YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Üniversiteye girişte katsayı uygulamasını kaldıracaklarını belirterek, "yüzde 5 için yüzde 95'i yakmayalım" dedi. Öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendiği bir sistem olmadıktan sonra katsayı uygulamasının çok yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcan, "biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz. Herkes istediği bölümde okusun. Gerekire bu zıkkımları da (imam hatip liselerini kastederek) kapatalım. Benim çocuklarım imam-hatipte okumuyor. Yakınlarım da okumuyor. Ama babası o çocuğu götürdü o okula yazdırdı diye biz onu oraya mahkum etmeyelim” dedi.

Meclis"te kuliste milletvekilleri ve gazetecilerle bir süre sohbet eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, soruları da yanıtladı. Özcan, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinden sonra üniversitelere gönderdiği genelgeye yönelik eleştirileri de değerlendirdi. Özcan, "rektörler 'kaos yaşanacak' dediği için genelge göndermemi istediler. Ben de genelge gönderdim. Ama içinde bir tek 'türban' kelimesi yok. Bugün de o genelgenin arkasındayım" dedi.

KATSAYI KALKACAK

Üniversiteye girişte katsayı uygulamasını kaldıracaklarını anlatan Özcan, "yüzde 5 için yüzde 95'i yakmayalım" dedi. Öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendiği bir sistem olmadıktan sonra katsayı uygulamasının yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu:
"Biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz. Herkes istediği bölümde okusun. Gerekirse bu zıkkımları da (imam-hatip liselerini) kapatalım. Benim çocuklarım imam-hatipte okumuyor. Yakınlarım da okumuyor. Ama babası o çocuğu götürdü o okula yazdırdı diye biz onu oraya mahkum etmeyelim. Eski başkan Kemal Gürüz, katsayıları oturup kendi başına belirlemiş. Neye göre 0.8, neye göre 0.6, neye göre 0.4? Bunu yapmaya hakkı var mıydı? hangi bilimsel verilere göre yaptı. Yok. Oturup kendisi karar vermiş"
Özcan, YÖK'ün herhangi bir veri tabanının olmadığını neredeyse, son 12 yıl hiç bir şey yapılmadığını savundu. Özcan, şöyle dedi:
"Kontenjanları bile oturup kafalarına göre belirlemişler. Hiçbir istatiksel verileri yok. Biz kontenjanları yüzde 20 oranında artırdık. Açık öğretim kontenjanları da arttı. 5 yeni bölüm açtırdık. Oralarda kontenjan yok. Aslında Başbakanın dediği açıköğretimde gerçekleşmiş oldu. Yani herkese açık öğretimde üniversite hakkı var Açıköğretimi biraz da yüzyüze eğitimle harmanlayacağız. Akşam ve hafta sonu yüz yüze eğitim vereceğiz.”

ANKA