Hekimlerin eşdeğer ilaç yazmalarını öngören ve eşdeğer ilaç yazmayı kabul etmeyen hekimlerin uyarılmasını içeren genelgenin 18 Haziran 2009 tarihinde Resmi Gazete"de yayınlandığını anımsatan 21. Bölge Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, bu genelgeye bazı hekimlerin karşı çıktığını ancak eczacılar uygulamadan memnun olduğunu belirtti.
Hekimlerin eşdeğer ilaç verilmesi konusunda Sağlık Bakanlığına yardımcı olması gerektiğini savunan Kozalı, eczacıların eşdeğer ilaç verme yetkilerinin olduğuna işaret ederek, “Bir ilacın orijinalinin yanında aynı etkiye sahip eşdeğer ilaçlar eczanelerde bulunuyor. Eşdeğer ilaçlar orijinaline oranla daha ucuz oluyor. Bu nedenle devlet bütçe açıklarını gidermek amacıyla ilaçta kısıntıya gidiyor. İlaç ödemelerinde eşdeğer ilaçların maliyeti karşılanıyor. Orijinal ilaçlarda ise fark alınıyor. Eşdeğer ilaç uygulaması ile hem kamu yararı hem de hastanın ilaca fiyat farkı ödemeden ulaşması sağlanıyor” dedi.
Eşdeğer ilaç verilmesi konusunda eczacılarının sık sık doktorlarla karşı karşıya geldiğini anımsatan Salih Kozalı, genelgenin eczacıları rahatlattığını savundu. Genelge ile eczacıların doktorlarla arasındaki sorunların giderildiğine işaret eden Kozalı, “Hekimler eşdeğer ilacı kabul etmek zorundadır. Bu uygulama ile geçmişte olduğu gibi hekimler "Eczacı yanlış ilaç vermiş. Ben ne yazdıysam aynısı olacak" gibi mazeret üretemeyecekler. Biz ticari iskontomuz olmasa bile yine de bakanlığın genelgesini destekliyoruz. Çünkü vatandaşımız da eşdeğer ilaç kullanarak orjinal ilaçlara daha fazla para vermekten kurtuluyor” diye konuştu.