KARS Belediye Başkanı AKP'li Nevzat Bozkuş, basın toplantısına katılan 12 gazeteciye Basın Müşaviri aracılığı ile zarf içinde para dağıttı. Bazı gazeteciler içinde 500'er lira bulunan zarfları almadı. Zarfların yerel gazetecilere yıllık `abone parası' olduğunu söyleyen AKP'li Başkan Bozkuş, "Bu arada `ayıp olmasın' diye diğer arkadaşlara da zarf verdik. Yanlış anlaşılmasın. Başka bir amacımız olamaz" diye konuştu.

29 Mart'ta AKP'den seçimi kazanan kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, son seçimlerde CHP'den aday olan eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından Kars Kalesi'nin karşısında bulunan Üçler Mahallesi'nde bir tepeye dikilen İnsanlık Anıtı'nın projeye aykırı olduğunu söyledi. Heykeltıraş Metin Aksoy tarafından yapılan 35 metre yüksekliğinde ve 350 ton ağırlığındaki İnsanlık Anıtı'yla ilgili Başkan Bozkuş, Belediye Meclis Salonu'nda basın toplantısı yaptı. Başkan Nevzat Bozkuş, Kars Belediyesi'nin mülkiyeti kendisine ait olmayan parsel üzerinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay aldığı projeye aykırı olarak kafe yaptırıp kiraya verdiğini bildirdi. Başkan Bozkuş, şöyle dedi:

"İnsanlık Anıtı' adı altında içinde anıt heykel, seyir terası, meydan ve gösteri sahası bulunan düzenlemenin yapımına 2006 yılında başlanmış. Söz konusu inşaat devam ederken MHP, parsel üzerinde tarihi tabya ve atış mevziilerinin bulunduğu iddiasıyla inşaat yapılamayacağı konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Koruma Kurulu'na şikayette bulunmuştur. Yapılan inceleme sonucunda şikayet haklı bulunmuş ve parsel Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2 Kasım 2006 tarih ve 421 nolu kararı ile Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir."

Anıttı yapılan imalatların tümünün ruhsatsız ve kaçak durumda olduğunu belirten Başkan Bozkuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 8 Mayıs 2009'da Kars Valiliği'ne yazılarak Anıta ait yıkım maliyeti tespitinin Valilikçe gerçekleştirilmesinin sağlanması istediğini hatırlattı. Bakanlığın kararının beklendiğini belirten Başban Bozkuş, "İnsanlık Anıtı yıkılacak mı yoksa başka bir yere mi taşınacak?" sorusu üzerine, "Yasal süreç başlamıştır. Sonuçta kararı verecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Bakanlık ne derse o olacak. Kanun ne diyorsa, onu yapacağız. Onun dışında bir uygulamamız olmaz" dedi.

GAZETECİLERE ZARF İÇİNDE 500 LİRA
Basın toplantısı ardından Belediye Başkanı Bozkuş, gazetecileri yemeğe davet etti. Belediyeye ait otobüsle yemeğe giden gazetecilere yolda, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Öztürk tarafından birer zarf verildi.

Zarfın içinde 500 lira olduğunu gören Doğan Haber Ajansı ile Cihan Haber Ajansı muhabirleri, "Bu nedir, ne amaçla veriliyor?" diye sordu. Halkla İlişkiler Müdürü Öztürk, Başkan Bozkuş'un talimatını yerine getirdiğini söyledi. Grupta bulunan 12 gazeteciden Doğan Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı muhabirleri "Biz bunu kabul edemeyiz" diyerek zarfları Özlem Öztürk'e iade etti.

BAŞKAN: ABONE PARASI
Gazetecilere zarf içinde para dağıtma skandalı ortaya çıkınca, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un görüşü soruldu. Gazetecilere dağıtılan paranın, yerel gazetelerin abone parası olduğunu söyledi.

Başkan Bozkuş, `Ajans muhabirlerine neden verildi?' sorusu üzerine "Biz o paraları abone ücreti olarak verdik. Yerel gazete getiriyorlar bize. Onun ücreti olarak verildi. Bu arada `ayıp olmasın' diye diğer arkadaşlara da zarf verdik. Ancak yanlış anlaşılmasın. Başka bir amacımız olamaz" diye konuştu.