BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, eski Meclis Başkanı Köksal Toptan ve Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin"in yurtdışı gezilerini eleştirerek "Göreviniz uluslar arası seyahat değil, bu parlamentoyu çalıştırmak. Yanlarına alıyorlar üç dört milletvekili, aralarında BDP yok. 20 kişilik orduyla gidiyorlar seyahatlere. Kaddafi böyle gidiyor. Demokratik ülkelerde bu yok" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu"nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, RTÜK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçeleri üzerinde söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 3.5 yıl önce, Cumhurbaşkanı"nın ailesinin Çankaya Köşkü"ne giremediği duyumu aldıklarını ancak bugüne kadar Türkiye toplumunu aydınlatan bir bilgiye sahip olamadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı"nın ailesinin Köşk"teki tadilat ve tamirat nedeniyle giremediklerinin söylendiğini kaydeden Sakık, "3.5 yılda yeni kentler kuruluyor ancak Çankaya"da küçük bir dairenin onarılması 3.5 yıl alıyorsa ciddi sorun var demektir" dedi. Bu konuda son resepsiyonda kırılma noktası yaşandığını belirten Sakık "Cumhurbaşkanının eşinin başında türban olması militer güçleri rahatsız ediyorsa onların sorunu. Biz rahatsız değiliz. Cumhurbaşkanı Dışişleri Konutu"nu terk etmeli. Bunu yapmazsa militer güçlere teslim olduğunun kanıtıdır" diye konuştu.

-"SEFER DÜZENLEMEYİN"-
Cumhurbaşkanı Gül"ü Kürt sorununun çözümünü yurtdışı seferler düzenleyerek aramakla suçlayan Sakık, "Bu sorunun çözümü Bağdat"ta ABD"de, Suriye"de İran"da değil, Türkiye"de. Sefer düzenlemeyin. Sefer düzenlersiniz ama zafer kazanamazsınız" dedi. Silahlar sustuğunda herkesin rehavete kapıldığını, hükümetin Kürt sorununun olmadığını söylediğini kaydeden Sakık, Cumhurbaşkanı"na "parlamentoyu göreve çağırması" çağrısında bulundu. Sakık, barış komisyonu ve hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

-"BİLİNMEYEN DİL KÜRTÇE, BİLİNMEYEN COĞRAFYA KÜRDİSTAN"-
Yüzde 10"luk seçim barajını, BDP"nin Hazine yardımından yararlanamamasını eleştiren Sakık, CHP ve MHP"ye seslenerek yüzde 10"luk seçim barajının düşürülmesini istedi. Kürtçe"nin hala Meclis tutanaklarına bilinmeyen bir dil olarak geçtiğini de ifade eden Sakık "Bilinmeyen bir dil, bilinmeyen bir kimlik, adı konulmamış bir coğrafya. Söyleyince kıyametler kopuyor. Kıyametleri koparsanız da bilinmeyen dil Kürtçe, bilinmeyen kültür Kürt kimliği, bilinmeyen coğrafya Kürt coğrafyası ve Kürdistan"dır. Bunu 1920"lerde Mustafa kemal söylüyor. Osmanlı"da da, Cumhuriyet kurulurken de Kürdistan vardı. Kürdistan, Kürt halkı derken bir realiteden bahsediyoruz. Burayı terk etseniz de söyleriz. Bu, realite olmasaydı Mustafa kemal söylemezdi" diye konuştu.

-"KADDAFİ BÖYLE GİDİYOR"-
Parlamentonun görevini yapmadığını, eski Meclis Başkanı Köksal Toptan ve Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin"in sürekle yurtdışı seyahatine çıktığını kaydeden Sakık, "Sizin göreviniz uluslararası seyahat değil. Bu parlamentoyu çalıştırmak göreviniz. Yanlarına alıyorlar üç dört milletvekili. Aralarında BDP yok. 20 kişilik orduyla gidiyorlar. Kaddadi böyle gidiyor. Demokratik ülkelerde bu yok. Bizim ülkemize gelen heyetleri görüyoruz. Siz padişah değilsiniz biz tebaanız değiliz" diye konuştu.

-ARINÇ"A "GÖZYAŞI" ÖVGÜSÜ-
Sakık, komisyon sıralarında oturan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"a dönerek, "Sormak istiyorum, vicdan sahibi bilirim sizi. Benim de vicdanım, haritam gözyaşlarımdır. Sizin de gözünüz hep yaşlıdır. TRT"nin, RTÜK"ün bizimle ilgili tutumu, Meclis Başkanı"nın BDP"yle ilgili tutumu, ahlaki mi vicdani midir? Halkın iradesine bu kadar haksızlık yapılır mı" diye sordu.