Topbaş'ın Kopenhag'a gidişini özel uçakla yapması dikkat çekti. İklim değişikliği yüzünden dünyanın büyük tehdit altında olduğunu belirten Topbaş, Kopenhag'da iklim değişikline karşı geliştirilen stratejileri bir sunumla katılımcılara anlatacaklarını bildirdi.Topbaş,şöyle konuştu:

"Beklentimiz yerel yöneticiler olarak çok önemli kararların çıkması.Çünkü gerçekten dünyamızın ciddi bir ekolojik tehdit altında olduğunu,iklim değişikliğiyle yaşam alanlarında birçok problemlerin yaşandığını biliyoruz.

Dünya liderleri zirvesinde bizlerde yerel yöneticiler olarak orada o toplantıya katılıyoruz.Toplantılarda bizimde çalışma stratejilerimizi bugüne kadar yaptıklarımızı ve modellerimizi ortaya koyacağız.Tabi yerel yöneticiler olarak şunu özellikle ifade ediyoruz;hükümetlerle birlikte paralel çalışmak zorundayız.Onlarda bizimle çalışmak durumundalar. Çünkü alınan kararların uygulama alanları yerel yönetimlerdir.

Yerel yöneticiler olarak da biz bu alınan karaları uygulamakla çevre etkilerinin azaltılması konusunda halkın katılımıyla mesafeler alabileceğmizi düşünüyoruz." Doğalgaz tüketimini özendirici kampanyalarla İstanbul'un havasını geçmişe göre çok temiz hale getirdiklerine dikkat çeken Topbaş,ayrıca iklim değişikliğine karşı ağaçlandırma çalışmalarını hatırlattı.

"Çevre ve Orman Bakanlığıyla eşgüdüm içinde çalışarak İstanbul'da 300 milyon metrekare olan aktif yeşil alanı 500 milyon metrekareye çıkardık. Boş bulduğumuz her yere ağaç dikmeye devam ediyoruz. Metrobüsü devreye koyarak bin 246 minibüs ve 10 bin'e yakın özel otomobili trafikten çıkardık.

Bu sayede günde 623 bin metreküp karbondioksit gazının şehrin havasına karışmasını önledik" diye konuşan Topbaş İSKİ'nin rüzgar enerjisini kullanması için çalışmaların yürütüldüğünü çevreyi az kirletici ve yenilenebilir enerjiyi kullanabilme ile çevreci binalar yapma konusunda çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Başkan Topbaş alınan tedbirlere rağmen "Daha çok yolumuz var.Dünya insanlarının çok daha kat etmesi gereken mesafeler var. Çünkü teknoloji çok ciddi anlamda çevre kirliliği de beraberinde getiriyor.Buna göre hassasiyetleri ortaya koymak durumundayız." diye konuştu.

İklim değişikliği yüzünden bütün dünyada olduğu gibi İstanbul'da da şok yağışlarını olabileceğine değinen Topbaş, "Geçtiğimiz yıl bu şoku yaşadık. Yağmur sel olup afete dönüştü. Bu durumlarda meteorolojik uyarılara göre tedbirlerimizi alarak zararı en aza indirmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra dere yataklarının ıslahı ve yeni yağmur suyu kanallarının yapımını da sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Topbaş,İETT otobüslerine konması planlanan karakutu ile ilgili olarakta çalışmaların devam ettiğini belirtti. Başkan Topbaş açıklamalarının ardından, Atatürk Havalimanı Batı Apronu'ndan özel uçakla Kopenhag'a hareket etti.Kendisini uçağın kapısında karşılayan kaptan pilotla hatıra fotoğrafı çektiren Topbaş uçağın kapısında gazetecilere el salladı./milliyet