- Sorumsuzca Bir çok iddia ortaya atılmıştır. Doğrusu bazılarını duyunca bu süreçte çok fazla polemiğe girmeme çok fazla gereksiz konuşmama tartışmama yönündeki titizliğimize rağmen bazı konuları açıklama ihtiyacı doğmuştur.

- AKP hükümetleri olarak yıllardır el atılmamış kangren haline gelmiş sorunlara el atıyoruz. Bu kapsamda büyük maliyetlere sebep olan terör sorunu için demokratik açılım sürecini başlattık.

- Sürdürdüğümüz bu çalışmalarla iki önemli amacı gerçekleştirmek istiyoruz. Birincisi demokrasimizin standardını yükseltmek. Hükümet olarak şuna inandık, toplumsal sorunların çözümünde daha fazla özgürlük demokrasi en önemli unsurlardan birisidir. Bunun için böyle bir yöntemi en başta zikrettik. Pek çok diğer sorunları da bu açılım şemsiyesi altında bir bir ele alacağız.

- Diğer bir boyutu ise terörün sonlandırılması, milimize edilmesidir, terörü ortadan kaldırmaktır. Terörle mücadelenin pek çok boyutu var her konu üzerinde ısrarla duruyoruz. Ama biz bu konuda daha farklı bir yaklaşım içerisindeyiz. Kardeşliğimizi artırmak ve mümkün olabildiğince bu atmosferde terörü sona erdirmek.

- Geniş bir çağrı yaptık. Silahı bıraksınlar evlerine dönsünler. Bu çerçevede hem içerde hem dışarıda çok çalışma yürütüyoruz. Dışarıdakileri yakından izliyorsunuz. Başta komşularımız Irak Suriye İran olmak üzere Kuzey Irak olmak üzere yoğun bir diploması trafiği içindeyiz.

- Bu çerçevede de biliyorsunuz yeni gelişmeler oldu. Esasen biz bunu söylüyorduk her an olabilir çünkü biz bunu bir önceki beklentilerde olduğu gibi paket olarak politikamızı düşünmüyoruz dedik, bu bir süreçtir. O uygulamaların bir kısmı tek tek görülmeye başlandı. Yani bir anlamda açılım süreci birlik ve beraberliğimize katkı sunacak şekilde devam etmektedir ve hepimizin arzu ettiği büyük kardeşlik ve kalıcı huzura yaklaşıyoruz.

- Teslim olmak için eve dönmek için ilk grup geldi. Dördü çocuk 34 kişilik, 19 Ekim günü Habur"dan giriş yaptı. 26"sı Mahmur kampından geliyor. Çocuk kadın ağırlıklı. Ailelerin yaşadığı Mahmur"dan geliyor. 8 tanesi Kandil"den geliyor. Devletimizin ilgili birimlerince yapılan araştırmalara göre, bunların hiçbirinin başka suçlardan dolayı aranmadığı da anlaşılmıştır. Sınırdan geçiş yapan grupla ilgili işlemler, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmüştür. Savcılıkça alınan bilgilerde değerlendirilmek suretiyle, Habur sınır kapısında gerçekleştirilmesi yönünde karar verilmiştir.

- Vatandaşlarımızda bilsin, terörle ilgili suçlarda, bütün bu bölge Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı"nın görev alanıdır. İsterse Diyarbakır"da bunu yapar, ister o ilde bir savcını görevlendirebilir, isterse yardımcılarını oraya gönderebilir. Burada başsavcılık kendi yardımcılarından bir grubu göndermeyi uygun bulmuştur. İfade alma sorgulama gibi işlemler tamamlandıktan sonra, adli mercilerin kararları doğrultusunda serbest bırakılmıştır.

YAKIŞIKSIZ İTHAMLAR

- Adalet ile yargı ile ilgili yakışıksız ithamlar yapıldı. Adalet bakanımız burada olsa kendisi buraya katılacaktı.

- Bu süreci bazı siyasi partiler çarpıtarak, siyasi istismar malzemesi haline getirmişlerdir. Bu tek kelimeyle sorumsuzluktur, suçtur. Hakim ve savcıları töhmet altında bırakılacak şekilde suçlayıcı ifadeler kullanılmıştır. Burada gizliliğin ihlal suçu, adil yargılamayı etkileme hususu oluşturduğu da gözden uzak tutulmamalıdır.

- Ana muhalefet partisinin genel başkanının konuyu çarpıtarak, yanlış ve yalan açıklamalarda bulunması, siyaset adamı ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Söylenenler yalan ve yanlıştır. Kulaktan dolma yada yanlış geçmiş bir haber, çünkü soruşturmanın savcılarca yapılan soruşturmanın burada cereyan eden kısmı tamamen gizlidir.

- Orada şöyle söylenmişte böyle olmuşta, bunlar yalan ve yanlış ifadeler. Hele hele dedikodudan öteye gitmeyen iddiaya dayanarak, yargı mensuplarını ve üst düzey kamu görevlilerini suçlayıcı açıklama yapması talihsizliktir.

TERÖRÜ BİTİRMEK İSTİYORUZ

- Savcılar niçin oraya gitmiştir, güvenlik gerekçesiyle. Diyarbakır"a getirilmeleri, yol sürecini başsavcılık tercih etmemiştir.

- Provokasyonlara zihin bulamalara vatandaşlarımız itibar etmesin. Biz onların sağduyularına güveniyoruz. 25 yıldır, belki şöyle bir söz vardır. Savaşın hesabını soramayanlar, şimdi adeta bizden barışın hesabını soruyorlar diye.

- Şimdi de bize, terörün hesabını soramayanlar, şimdi niye terörü bitirme çabası içindesiniz diye soruyorlar. Biz terörü bitirmek istiyoruz, kardeşliği getirmek istiyoruz. Bu ülkemizin her köşesi, her bireyimiz için geçerli. Her bireyimiz buna susamıştır.

- Burada biz terörü kan gözyaşını bitirmeye çalışıyoruz. Onlar adeta, bakıyoruz muhalefete, bizde şuna katkı verelim, şu yanlış bunu düzeltin demek yerine adeta terörü neden bitiriyorsunuz diyor.

BU ADIM 10 YIL ÖNCE ATILSAYDI...

- Bu ülkenin şehit cenazelerine en çok giden, anaların durumunu en iyi bilen bir direy olarak söylüyorum. Bu adım 10 yıl önce atılsaydı, hem kayıplarımız olmazdı hem daha kolay olurdu.

- Dün başbakanımızın dediği gibi, eğer şimdi bu adım atılmaz, sekteye uğratılırsa sorunlar büyür. Bende başbakanımızın ifadesi gibi bir son şans, bizden başkası da cesaret edemezler. Göreceksiniz daha ne gelişmeler olacak.

- Bu süreci tamamen birlikte ve açık olarak yürütüyoruz. Ama burada belli kesime, DTP kesimine, teslim olma hadisesini zafer ve şova dönüştürenlere, bu tutumlarla çözüm sürecine katkı vermediklerini, tekrar tekrar hatırlatıyorum. Bu kişilere ad altında siyasi propaganda yapmalı. Hiçbir provokatif davranışa izin vermeyeceğimizi hatırlatmak istiyorum.

Kesin olmadıkça dönüş tarihlerinde bu tür şeylerde biz tarih vermiyoruz. Biz çağrıda bulunuyoruz. Gelin silahınızı bırakın, pişman olun, teslim olun. Bu şartlarda gelenlere kapımız açık. Şartları hukuk belirliyor, devlet belirliyor. Hukuki zemini belli. Bu ay içinde bizde öyle bir beklenti yok, bundan sonrakiyle ilgili bir beklenti yok.

- Demokratik açılım için yapılacak düzenlemeler Kasım ayınca Meclis"e gelecek.

- DTP bir partidir, legal bir kuruluştur. İllegal bir yapıyla asla görüşmeyiz.

- DTP genel Başkanı"yla açık görüştüm. Tarım bakanımız Mehdi Eker"in makamında. Görüşmemizin konusu, işte bu şovları yapmayın, bu provokasyonları yapmayın, süreci tıkarsınız, diye kendilerini uyarmaydı. Ahmet Türk"te bu konuda çaba sarf etti ama önleyemedi. Biz bu sürecin her sürecini açık yürütüyoruz. Birileri kendince böyle mizansenler dizmesinler. Bu işi devlet ciddiyetiyle yürütmek istiyorum.

- Biz karanlık işler içinde değiliz. Biz karanlıkta kalanları, karanlık işleri aydınlatıyoruz. Bu hep böyle olacak, endişe etmeyin.

- Mahmur kampı çok ciddi bir sorun alanıdır. Bir sosyal sorunudur. Oradaki yapıyı iyi analiz etmek gerekir.

- Bizim elimizde hukuki olarak 221 var. Gelenler bunu bilerek gelecek. Şu an elimizde yeni bir mevzuat yok. Mevzuat odur. TCK"nın 221. maddesi. Ama elimizde bizim bildiğimiz budur. Orada gelenlerin nasıl gelecekleriyle ilgili tanımlamalar var. Gelenler de buna göre gelecek./hürriyet