Söke Ticaret Odası meclis toplantısı basına açık olarak yapıldı. Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran ve Meclis Başkanı Behlül Er"in başkanlık ettiği, Söke Ticaret Odası"nın 19 meclis üyesinin katıldığı toplantıyı; Söke basın mensupları ve köşe yazarları da izledi. Gündem maddeleri arasında Söke"nin önemli ve hassas iki konusu olan Fakülte ilgili çalışmalar ve Söke Organize Sanayi Bölgesi (OSB) uzun tartışmalara neden oldu.
Söke Ticaret Odası Meclisi"nin yaklaşık iki yıldır gündeminin ilk sırasında yer alan Söke"ye fakülte kazandırılması konusunda son dönemde yapılan çalışmalar Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran tarafından dile getirildi. Yenikent Mahallesi"nde 24 dönüm arazi ayrılan alanda sondaj etüt çalışmaları sonrasında mimari projesi tamamlanan fakülte binası yapımı ile ilgili zaman kaybedildiği gerçeğini dile getiren Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran; işleyişte bir yavaşlık olduğunu ifade etti.
Geçmiş yıllarda Söke Meslek Yüksek Okulu binasını su basmanı katından alarak, yüksek okul binasını Söke"ye kazandıran Söke Ticaret Odası"nın fakülte binasında aynı şekilde rahat hareket edemediğine dikkat çeken Süleyman Toyran; “Biz faküle binası için ayırdığımız yaklaşık 400 bin YTL ile bekliyoruz. Fakültenin Söke"ye kazandırılması için paramızla, heyecanımız ve çalışma azmimizle hazırız. Ancak fakülte binası yapım işi Söke Eğitim Vakfı (SÖKEV) öncülüğünde idare ediliyor. Prosedürler ve Kaymakamımızın tayininin çıkması gibi nedenler gecikmeye sebep oldu. Bu gecikme sanırım bir yılımıza mal olacak” dedi. Toyran Söke"nin kayıp zamanı telafi etmek zorunda olduğunu söyledi.
Yaklaşık 2-2.5 milyon YTL"ye mal olması planlanan, 4 katlı fakülte binasının mimari açıdan Söke"nin fark oluşturacak binalarından biri olacağını söyleyen Süleyman Toyran; fakültenin kazanımı konusunda yeni ilçe Kaymakamı İsmail Demirhan ile daha somut adımlar atmayı umduklarını dile getirdi. Toyran; bundan sonra hızla betonarme, elektrik ve sıhhi tesisat projelerinin biran önce tamamlanarak binanın temel atma konumuna getirilmesi gerektiğini söyledi.
Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Şükrü Boylu"nun Söke"ye fakülte kazandırılması konusunda, Söke"nin fiziki alt yapıyı sağlamasından sonra tam destek sözünün bulunduğunu ifade eden Toyran; konuyla ilgili çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğini ve Söke Ticaret Odası olarak takipçisi olacaklarını dile getirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında hızlanan çalışmalar neticesinde Rektör Şükrü Boylu ile yapılan görüşmeler neticesinde Söke"ye fakülte bazında hizmet verecek, sosyal bölümlerden birinin açılması yönünde görüş birliğine varıldığını dile getiren Toyran; “Açılması düşünülen Güzel Sanatlar ve İletişim Fakültesi gündeme gelmişti. Neticede öğretim kadrosunun temini yönünde zorluk çekilmeyeceği görüşünden yola çıkılarak Söke"ye İletişim Fakültesi açılması yönünde görüş birliğine varılmıştı” dedi.
Diğer taraftan Söke"nin devletten hak ettiği yatırım desteğini alamadığını sözlerine ekleyen Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran; “Söke yıllardır Aydın ili genelinde gerek ödediği vergiler, gerekse oluşturduğu katma değer ile hep ön sıralarda yer almış olmasına rağmen geriye dönüp baktığımızda Devlet yatırımları yönünden en az hizmet alan bir ilçe olmanın üzüntüsünü duymaktayız. Bunun bir örneğini de ADÜ" ye bağlı bölümlerin dağılımında görmekteyiz. Şuanda Söke Meslek Yüksek Okulu ADÜ" ye bağlı okullar arasında Nazilli, Yenipazar, Koçarlı ve İncirliova"nın gerisindedir. Burada Söke olarak bu dağılımda haksızlığa uğradığımızı düşünmekteyiz” dedi.
“SÖKE OSB TARIMSAL GIDA İLE ÖNEM KAZANACAK”
Söke Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmaları ile ilgili olarak da bilgi veren Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran, yer konusundaki halen gündeme getirilen tartışmaların bundan sonra Söke"ye zarar vereceğini düşündüğünü söyledi. Konumu itibariyle cazibe merkezi olan Söke OSB"nin bölge ve dışarıdan gelen yatırımcıları beklediğini belirten Toyran; “Bugün dünyanın stratejik maddesi petrol ancak önümüzdeki yıllarda stratejik madde gıda ve su olacak. Söke Ovası"nın verimli toprakları gıda üretimi için büyük önem taşıyacak. Tarımsal sanayi üretimi ve pazarlaması yönünden Söke Ovası dolayısıyla Söke OSB büyük önem kazanacak” dedi. Toyran; yeni çevre yasasının işletme ve tesislere büyük yaptırımlar getirdiğine dikkat çekerek, kurallara uymak zorunda olacak tesislerin mutlaka OSB"leri tercih edeceğini ve bu durumun Söke OSB"nin yer satışına etki edeceğini düşündüğünü ifade etti