ANKARA- CHP lideri Deniz Baykal, Kürt Sorunu"nun çözümüne yönelik girişimleri değerlendirirken, Başbakan Tayyip Erdoğan"a, “bölücü olma” uyarısında bulundu. Baykal, partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada AKP"nin Kürt açılımını şöyle değerlendirdi:

SÖYLEYEMİYORLAR: Türkiye bir yerlere doğru yönlendirilmek isteniyor. Kendilerinin bile tam içine sindiremedikleri bir çözümü Türkiye"ye dayatmak istiyorlar. Herhalde kafalarında yapmak istedikleri bir şey var. Ama onu telaffuz etmenin sorumluluğunu almak istemiyorlar. Söylemeye cesaret edemiyorlar. Yapmak zorundalar, mecburlar ama imdadımıza birileri gelse diye çırpınıyorlar.

İMRALI"YA KARŞI: Bugüne kadar bu konunun götürülüş tarzı çok yanlış oldu. Toplumu bir yüksek bekleyiş içine soktular. Kendi kendilerine gereksiz bir sorumluluk üstlendiler. Kime karşı? İmralı"ya karşı. Başbakan ister itiraz etsin, ister itiraf etsin, 15 Ağustos Başbakan"ın kafasındaki dönüm noktası oldu.

KAYGIYLA BEKLİYORUZ: En son 12"lerin katıldığı toplantı yaşandı. Katılanların niteliği, seçiminin özelliği, güven veren iyi niyetli sorumlu bir anlayış olmadığı gözlemlenmektedir. Türkiye bu olayı çok ciddi bir kaygıyla izliyor. Bunun altından Türkiye"nin başına ne sarılacak kaygıyla bekliyoruz. Sıkıntılar gelecek, taahhütler yapılacak.

TAKDİRE ŞAYAN: Bunun polis akademisinde yapılmış olması da takdire şayandır. Böyle egzantirik politik bir açılımın çıkış merkezi olarak Türkiye"de yasaları uygulaması beklenen bir kuruluşun seçilmiş olması, bunların hangi yanlışlara sürüklendiğini gösteriyor. Bula bula bu işi yıkacağınız, muhatap olarak polisi mi buldunuz? Onun arkasına mı saklanıyorsunuz? Polisi kamuflaj, kalkan diye mi düşündünüz? Ne kadar sorumsuzca, acımasızca bir anlayış.

BÖLÜCÜ UYARISI: İmralı adına “vekaleten siyasi müzakere sürecinin başlatılmış olması”, Başbakan"ın İmralı ile müzakere etmediği anlamına gelmez. Bu müzakerelerle çözüm çıkmaz. Terörün sorumluları ile yapılacak müzakere, terörü etkisizleştirmez. Başbakan"ın kendisine “bölücü” denilmesinden son derece rahatsız olduğunu görüyorum. Ama kimse “ben bölücüyüm” diye ortaya çıkmaz. Bir de bakarsın ki bölücü olmuşsun. Kendisini bölücü konuma getirecek politikalardan uzak durmasını tavsiye ediyorum