Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosunda yer alan 5 siyasi parti, Türkiye'nin Irak'taki varlığının yasal olmadığının iddia eden ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

Irak ve Türkiye arasındaki Başika gerginliğine ilişkin açıklamada, "Türk askerlerinin bir kısmı sınır geçip, Kürdistan toprakları içerisinde konuşlanmış durumda. Söz konusu güçlerin varlığı yasal değildir" ifadeleri kullanıldı.

Türk askerlerinin bölgedeki varlığının, IKBY Parlamentosunun kararlarını ve toprak egemenliğini "ayaklar altına aldığı" öne sürülen açıklamada, "Türk güçlerinin en kısa zamanda Türkiye'ye dönmesini talep ediyoruz." ifadesine yer verildi.

Söz konusu açıklamanın, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komela), İslami Hareket (Bizotnewe) ve Kürdistan Kominüst Partisi tarafından yapıldığı kaydedildi.

IKBY Parlamentosunda 38 milletvekiline sahip Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile 10 milletvekiline sahip Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) açıklamaya destek vermediği aktarıldı.

IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada Türk askerlerinin, Musul polisi ve gönüllü güçlere eğitim verdiği Başika ve Duberdan kamplarının Irak merkezi hükümeti ve Savunma Bakanlığının bilgisi ve rızası dahilinde kurulduğunu belirtmişti.