Başbuğ, terörle mücadelede TSK'nın üzerine düşeni yaptığını, ancak hükümetlerin terör örgütüne katılımı engelleyemediğini savundu.
 
"Amerika, Kuzey ırak'a bir operasyona karşı çıkmaz", "Terör örgütü lideri ile görüşme gizli yapılmalı", "Doğu ve Güneydoğu bölgesinde Olağan Üstü Hal ilanı taktik hata oldu"...
 
Terörle mücadele sürecinde kurulan bu cümleler, tek başına bile dikkat çekici.
 
Bu cümleleri kuran, geçmişte Türkiye'nin terörle mücadelesinde en üst düzeyde görev alan bir isim, eski bir Genelkurmay Başkanı olunca daha da önem kazanıyor.
 
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "Terör Örgütlerinin Sonu" adlı kitabının yayımlanması nedeniyle Milliyet gazetesine verdiği röportajın yankıları sürüyor.
 
Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'ın, yaptığı röportajın son bölümünde de terörle mücadeleye ilişkin önemli başlıklar var.
 
Başbuğ'a göre, Irak'a yapılacak bir operasyona Amerika'nın karşı çıkması söz konusu değil:
 
"Şartlar el veriyorsa ABD'nin buna karşı çıkması söz konusu değil. Önemli olan, operasyon sonrasında bölgede köklü bir çözüme ulaşmak için ne kadar zaman kalacağınız. Maksimum hedefe ulaşmak için Irak'ın kuzeyinde güvenli bölgeyi tam kontrol ederek uzun süreler kalmak durumundasınız."
 
İmralı ile görüşmeler
 
Eski Genelkurmay Başkanı, İmralı ile görüşmelerin riskli olduğu kanısında:
 
"Siyasi otorite kararı alır ve riskini de kabul eder. Önemli olan, prensip olarak görüşmenin çok gizli yürütülmesidir. Kamuoyuna yansıtıldığı zaman, taviz verdiğiniz anlamı çıkar ve olay kontrol dışına çıkabilir."
 
"Seçim barajı düşürülmeli"
 
Başbuğ, seçim barajının da düşürülmesi gerektiği görüşünde. "Türkiye'de yaşayan Kürtlere asimilasyon politikası uygulandı mı?" sorusuna yanıtıysa "Hayır".
 
Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a göre, Türkiye terörle mücadelede başarılı bir ülke ancak bazı dönemlerde taktik hataları yapıldı. Bu hatalar arasında Doğu ve Güneydoğu bölgesinde olağanüstü hal ilan edilmesi, Öcalan'ın yakalanmasının ardından pasif duruma geçen örgüte 1999'da Kuzey Irak üzerinden saldırı yapılmaması ve 1 Mart tezkeresinin meclisten geçmemesi de var.
 
TSK'nın terörle mücadelede üstüne düşen görevi yerine getirdiğini söyleyen Başbuğ, hükümetlerin, terör örgütüne katılımın durdurulması ve örgüte katılmış olanlar arasında çözülme sağlanması noktasında yeterli başarıyı gösteremediğini savundu.
 
Komutanların emeklilikleri
 
Başbuğ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerini de değerlendirdi, "İstifa nedenleri veda yazılarında açık, ben de bu düşüncelere aynen katılıyorum" dedi.
 
Başbuğ röportajın ilk bölümünde de, terörle mücadelede polisin kullanılmasının yanlış olduğunu söylemiş, "Kandil varken terör bitmez" demişti.