Kiev Bölge Mahkemesi, Rusya ile 2009 yılında varılan doğalgaz anlaşmasında görevini kötüye kullanmakla suçlanan Timoşenko’nun tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme kararın gerekçesi olarak Timoşenko'nun yargı sürecinde tanıkların dinlenmesini engellemesini ve ikamet adresini bildirmemesini gösterdi. Timoşenko'ya daha önce Kiev dışına çıkış yasağı getirilmişti. 
 
Timoşenko, Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in kendisinin 24 Ağustos Bağımsızlık Günü'ne kadar tutuklanması talimatı verdiğini öne sürerek, "Edindiğimiz bilgiye göre Yanukoviç mahkemeye beni tutuklaması talimatı vermiş. Süreci hızlandırıyorlar, Yanukoviç'in talimatını yerine getirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar" açıklamasını yapmıştı.
 
Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonunda arbede yaşandı. Güvenlik güçlerinin arasından geçerek Timoşenko'nun yanına gitmeye çalışan milletvekili Sergey Vlasenko çevik kuvvet tarafından engellendi. Timoşenko polis eşliğinde salondan götürülürken yandaşları eski başbakan lehine slogan attı. 
 
10 yıl hapis istemiyle yargılanan Timoşenko, davanın arkasında, rakibi Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç‘in olduğunu ve kendisinin siyaset sahnesinden silinmek istendiğini öne sürüyor. 
 
Savcılık, Ocak 2009’da Rusya ile imzalanan 10 yıllık doğalgaz sözleşmesinin, Ukrayna’yı 440 milyon dolar zarara soktuğunu, Timoşenko’nun bu sözleşmeyi imzalamak için kabinesinden yetki almadığını iddia ediyor. (dha)