YILBAŞINDA Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı"nı devralmaya hazırlanan Çek Cumhuriyeti"nin Başbakanı Mirek Topolanek (51), ülke ve parti siyasetinde köşeye sıkıştığı bir dönemde şimdi de gazeteci tokatlayarak tepki çekti.

Meclis Başkan Vekili Lucie Talmanova (39) ile yaşadığı gizli ilişkiyi, gayrimeşru oğlu Nicolas"ın doğumundan hemen sonra, 2007 ağustosunda açıklamak zorunda kalan Topolanek, 15 aylık çocuğuyla birlikte salı günü Prag"daki parti merkezine gitmek üzere yürüyüşe çıktı. Bu sırada bir tabloid gazete fotomuhabiri kendisine yaklaşarak erken genel seçim ihtimalini sordu. Muhabirin o arada bebeğin fotoğrafını çektiğini gören Başbakan çılgına döndü. "Ne yaptın sen? Niye onun fotoğrafını çekiyorsun? Ne cüretle" diye bağıran Topolanek, muhabire tokat attı. Muhabir kafasını duvara çarpmaktan kılpayı kurtuldu.

Erken seçim baskısı

İç siyassette kabus gibi bir hafta yaşayan Topolanek"in görevi bırakması yolundaki baskılar, gazeteciye attığı tokadın artından iyice arttı. İki yıl önce göreve gelen Topolanek"in başında olduğu iktidardaki Yurttaşlık ve Demokrasi Partisi (ODS), halkın karşı çıktığı ekonomik reformlar yüzünden yerel seçimlerde ağır bir yenilgiye uğramıştı.

Parti başkanlığını bırakabileceği sinyali veren, ancak aralık ayında erken genel seçime gitmeyi kabul etmeyen Topolanek, Çek topraklarına yerleştirilecek füze savunma sistemi konusunda ABD Başbakanı George W. Bush ile yapacağı görüşmeyi de, son siyasi kriz yüzünden iptal etmişti.
HÜRRİYET