Partisinin AK Parti 3. Olağan İstanbul İl Gençlik Kolları Kongresi'nde konuşan Başbakan Erdoğan'ın "Hiçbir zaman seçilmişleri atanmışlara kul etmeyiz" sözü Emniyet'te süren operasyonların ve jet hızıyla geçen MİT kanununu özetliyor.

CEMAATE UYARI MI?

İktidar partisi MİT krizini kendisine yönelik bir "darbe girişimi" olarak algıladı. Savcılığın KCK soruşturturmasında bilgi ve belgeleri toplayan polislerin görev yerleri değiştirildi. Üç dalga halinde süren operasyonlarda çok sayıda personel, il dışına gönderildi. Bu polisler Balyoz, Ergenekon, Devrimci Karargah gibi operasyonlarda aktif görev almışlardı.

SADECE ASKERİ VESAYET YOK

Erdoğan'ın en hassas olduğu konulardan birisi de sorumlu olduğu seçmene karşı başkalarının görev alanına müdahil olması ve yönlendirme çabası. Yani iktidar üzerinde son yılların moda deyimiyle "vesayet gölgesi". Halkın yarısının oyunu almış bir gücün üstünde otoriteyi Erdoğan'ın kabul etmesi mümkün değil.

"HESABI MİLLETE VERİRİM" DÜŞÜNCESİ

Hesabı sadece sandıkta vereceğini söyleyen bir irade, karizmasını çizebilecek hareketlere tahammül göstermesi beklenemez. Yine Erdoğan'ın dünkü konuşmasında "Gücünü milletten almayan her girişim millet nezdinde Anayasa ve yasalar nezdinde gayrimeşrudur" sözüyle sık sık kullandığı "milli iradeye" atıf yapıyordu.

"PATRON BENİM" MESAJI

Yine Erdoğan, cemaat çevrelerinin endişelerini de bertaraf etmekten de geri durmadı. Erdoğan, işte bu sözlerle "patron benim" diyor tüm kesimlere:

"Bugün Türkiye şeffaflaşıyorsa, karanlık örgütlerle amansız bir mücadele veriyorsak, bu AK Parti'nin cesaret ve azminin bir başarısıdır. AK Parti, değişimin ve demokratikleşmenin lokomatif hareketi olarak Tarihi bir sorumluluk üstlendi."

DEVLETİ CHP DEĞİL AK PARTİ TEMSİL EDİYOR

Bu krizde bir dikkat çeken özellik de CHP, bu krizin aktörü ya da tarafı olmadı. Kriz muhafazakar kesimler arasında cereyan etti. Taraflardan birisi AK Parti'yi ama diğeri "eski yargı, ordu ya da laik kesim" değildi. Ana muhalefet partisi olayı dışarıdan seyretti. Bu açıdan bakıldığında AK Parti artık devletin merkezine tam anlamıyla oturdu. Devletin temsil eden parti artık CHP değil, şu anki tabloda AK Parti oldu.