Trabzon Valiliği’ni ziyaret ettikten sonra çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Biden’la görüşmesi için de, “Çünkü Irak dosyası onda” dedi ve özetle şunları söyledi:

ÖNCE VATANDAŞLARIMIZ

Şu anda biz oradaki özellikle gerek Başkonsolosluk mensuplarının, gerek TIR şoförlerimizin, gerek diğer Türk vatandaşlarımızın hayatını çok çok önemsiyoruz. Bunun için de attığımız, atacağımız adımlara çok dikkat ediyoruz. Maalesef içeride siyasette sorumluluk bilinci içerisinde davranması gerekenlerin, tahrik içerisinde olduklarını görüyorum ve bu süreci ne yazık ki oradaki vatandaşlarımızı yok farz ederek değerlendiriyorlar. Bize adeta tahrik ifadeleriyle yükleniyorlar. Tabii biz bu tahriklere gelemeyiz. Bu işin sorumluluğunu taşıyanlar, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, şahsım, Genelkurmay Başkanım, ilgili bakan arkadaşlarım, MİT, yoğun bir şekilde bu işi anbean takip ediyoruz. Burada öncelikle birincil adımımız oradaki vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi salimen ülkemize getirebilmektir. Bunun için her türlü görüşmeler sürdürülüyor. Önce bunları bir defa halletmemiz lazım. Bunun dışında bizden şu anda bazı beklentiler var. Kimse beklemesin.
 

NELER YAPABİLİRİZİ KONUŞTUK

Biz bu olayın ulusal boyutta olmaktan öte uluslararası boyutta da takibini yapıyoruz. Biliyorsunuz ben 3 gün içerisinde Joe Biden (ABD Başkan Yardımcısı) ile 2 kez görüşme yaptım, uzunca bir görüşme. Niçin Joe Biden ile bu görüşmeyi yaptım? Çünkü Irak dosyası Amerika’da Joe Biden’ın elindedir. Nitekim evvelsi akşam yaptığım görüşmede de kendileri de Sayın Başkan ile görüşme halindeydiler. Oradan çıkarak bu görüşmeyi yaptık. Kendileriyle nelerin yapılabileceği hususunu görüştük. Tabii medyaya bazı şeyler yansıyor biliyorsunuz, bu tür süreçlerde sağlıklı olduğunu konuşmak yanlış olur. Komşu ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde şu anda İran ile ilgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyor. Suud ile filan görüşmeler yapılıyor.

TELAFER YAKIN TAKİBİMİZDE

Bugün son bir gelişme Telafer gelişmesidir. Telafer gelişmesi hafife alınamaz gelişmedir. Malum Telafer’de Türkmenlerin ağırlıklı olduğu yapı var. Bu Türkmen kardeşlerimizin de biliyorsunuz yarıya yakını Sünni’dir, yarıya yakını Şia’dır. Orayı da yakın takipte bulunduruyoruz. Konsolosluk personelinin sağlık durumuyla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. ”

ANKARA'DA IRAK ZİRVESİ

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, Ankara’da Irak’taki gelişmelerin ele alındığı güvenlik toplantısı yapıldı. Dün akşam Başbakanlık Resmi Konut’ta gerçekleşen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katıldı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.  

Başbakan Erdoğan: Lütfen, yazmayın çizmeyin zarar veriyor

TRABZON’da toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan IŞİD’in elindeki Türk vatandaşlarıyla ilgili haberler konusunda yazılı ve görsel medyadan istekte bulundu. Erdoğan şunları söyledi:

“Yazılı ve görsel medyaya sesleniyorum. Allah aşkına şu anda 100 kadar vatandaşımız IŞİD unsurlarının elinde. Biz bunları sağ salim kurtarmanın gayreti içindeyken, siz tahrik etmek suretiyle ne elde etmeye gayret ediyorsunuz. Lütfen yazılı ve görsel medyadan bir şey rica ediyorum. Şu süreci tahrik ederek değil, lütfen yazmadan, çizmeden fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz. Zira bu tahrikler karşı tarafta lehe değil, aleyhte gelişmelere neden oluyor. Biz güvenlik güçlerimizle, dış işlerimizle, tüm ilgili birimlerimizle bunu takip ederken yazılı ve görsel medyadaki bu gelişmeler ciddi manada sıkıntı doğuruyor.”  

Görüştüm çünkü Irak dosyası onda

TOPLU açılış töreni için önceki akşam Rize’den Trabzon'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Valiliğe gitmek üzere konakladığı evden ayrıldı. Yol üzerinde kendisini bekleyen çocukların yoğun ilgisi üzerine makam aracından inen Başbakan Tayyip Erdoğan, vatandaşları selamladı ve onlarla hatıra fotoğrafları çektirdi. Bu arada Erdoğan'a sarılan bir kız çocuğu Başbakan’ın Babalar Günü'nü kutladı. Vatandaşlarla ve çocuklarla bir süre sohbet eden Başbakan Erdoğan, daha sonra Valiliğe gitti.