17 şehirdeki 52 okulda öğretmen ve öğrencilere 12 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldı. Çalınmaya karşı özel önlem alınan tabletlerle derste not almak tarih oldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) başlayan eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı ile FATİH Projesi'ni dün hayata geçirdi. Bu kapsamda yurt genelindeki liseler akıllı tahtalarla donatıldı. Projenin tablet bilgisayarın kullanılacağı pilot uygulamasında 17 ildeki 52 okulda, 12 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla MEB'in 2010 yılında imzalanan ve çalışmalarını başlattığı FATİH Projesi ile her derslikteki akıllı tahtada en az 10 megabitlik internet hizmeti bulunması planlanıyor. Öğrenciler kesintisiz internetle akıllı tahta uygulamasından yararlanabilirken tablet bilgisayarlarını eğitimlerinde kullanabilecek. Çocuklar, ücretsiz sahip oldukları tablet bilgisayarları evlerine götürebilecek. Tablet bilgisayarlara, öğrenci hangi sınıfa devam ediyorsa o sınıfın ders kitapları yüklenecek. Sınıflarda akıllı tahtalarla tablet bilgisayarlar etkileşimli olacağı için dersin işlenişi de etkileşimli yapılacak. Tablet bilgisayarların içinde özel olarak geliştirilen Z-kitap (zenginleştirilmiş kitap) yer alacak. Z-kitap, dijital ortamda okutulan ders kitaplarının öğretim programları esas alınarak animasyon, video, ses, fotoğraf, harita, grafik, tablo gibi ögeleri de içerecek.

ÇALINMAYA KARŞI ÖZEL ÖNLEM

Merakla beklenen tablet bilgisayarların özellikleri öğrencileri sevindirdi. Öğrenciler ders notu tutmaktan kurtuldu. Çalınmaya karşı üstün güvenlik tedbiri alınan tabletler, iki hafta okuldaki akıllı tahtayla bağlantıya geçmezse kapanacak. 9. sınıf öğrencilere General Mobile ve Samsung markalı iki tablet dağıtıldı. Piyasadaki üst düzey tablet bilgisayarlarla hemen hemen aynı özellikleri taşıyan cihazlar en fazla öğrencileri sevindirdi. Harita, grafik ve video gösterimi yapabilen akıllı tahtalarla tam uyumlu tabletler sayesinde öğrencilerin derste not tutmalarına gerek kalmadı. Derste yazılan notlar öğretmenler tarafından öğrencinin mailine postalanacak. Öğrenci istediği yerde tablet bilgisayarını açarak mailini okuyacak ve ders çalışabilecek. Tabletlerden, Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından içeriği zararlı olarak belirlenen yasaklı sitelere giriş yapılamayacak. Öğrenciler güvenli internete hem okulda hem de evde ulaşabilecek. USB girişi bulunmayan bilgisayarlara dışarıdan başta oyun olmak üzere hiçbir yükleme yapılamayacak.

Video, slayt ve animasyon oynatılabilen tabletlere öğrenci hangi sınıfta okuyorsa o senenin ders kitapları yüklendi. Üretici firmalar tarafından garanti kapsamında bulunan tabletler çalınmaya karşı da korunuyor. Bilgisayarlar 2 hafta süreyle akıllı tahta ile bağlantıya geçmezse Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki merkezi sistemden kapatılacak. Öğrenciler 4 yıl içinde iki kez tablet bilgisayar alabilecek. General Mobile tabletin fiyatı 599 lira Samsung tabletin fiyatının ise 799 lira olduğu öğrenildi

ÖĞRENCİLER TABLETLERİ BEĞENDİ

Öğrenciler dağıtılan tabletleri çok beğendiklerini söyledi. İnternet de dahil birçok imkandan yararlanacaklarını belirten öğrenciler "Ders kitaplarının sıkıcılığından kurtulduk. Artık ders çalışmak daha zevkli hale geldi. Bizde bilgi çağında bilgisayardan mahrum kalmayacağız" yorumunda bulundu.

Hedefimiz öğrenci formatlamak değil

"Dindar nesil yetiştiriyoruz" sözlerine gösterilen eleştirilere Başbakan Erdoğan, "Hem dindar, hem çağdaş olunamıyor mu. Gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz" yanıtını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Fatih Projesi''nin okullarda uygulamaya geçmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Ankara'daki Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi'ndeki törende konuşan Erdoğan, "Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek karanlık bir çağı veya karanlık bir çağa, Ortaçağ'a son vermiş, Yeniçağ'ı yeni bir çağı başlatmıştır. İşte biz de bugün Fatih Projesi'yle sadece eğitim sisteminde değil, eğitimin etkilediği her alanda bir çağı kapatıyor yeni bir çağı, bilgi çağını, bilgi teknolojileri çağını hep birlikte bugün burada açıyoruz'' dedi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

ÖNCE BAŞINIZI ÖNE EĞİN

''Bugün, 17 ilimizde, 52 okulumuzda Fatih Projesi start alıyor. İnşallah, bu yılın Eylül ayına kadar 3 bin 657 orta öğretim kurumunda, yani Türkiye genelindeki liselerin yarısında Fatih Projesi'nin kurulumu tamamlanmış olacak. 4 yıl içinde de ülkemiz genelindeki yaklaşık 42 bin okulda, 570 bin sınıfta Fatih Projesi hayata geçecek. Allah'ın izniyle, şu andan itibaren kara tahta kavramını artık tarihin tozlu raflarına kaldırıyoruz. Kara tahta, tebeşir, tebeşir tozu zaten tarih olmuştu. Bugünden itibaren, diğer yazı tahtası türlerini de artık ikinci plana çekiyoruz.''

Öğrenci formatlamanın hedefleri olmadığını ifade ederek, dayatmadan değil özgürlükten bahsettiklerini söyleyen Erdoğan, "Dindar nesil yetiştiriyoruz" sözlerine gösterilen eleştirilere de şu yanıtı verdi: ''Bir haftadır köşelerinde yazanlara sesleniyorum; bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz? Siz bu gençliğin büyüklerine isyankar bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Siz, bu gençliğin milli, manevi değerlerinden kopuk, hiçbir istikameti, meselesi olmayan bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Biz, sizlerle burada anlaşamayız ama 'çağdaş bir nesil' derken, dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu? Hem çağdaş hem dindar olunamıyor mu? Beyler, önce başınızı öne eğin de hem çağdaş hem dindar bir nesil nasıl yetiştirilirmiş onu bir düşünün. Dindar bir nesil özgürlüklere saygılıdır; dindar bir nesil, farklı düşüncelere, farklı inanç gruplarına da saygılıdır. O terbiyeyi alarak yetişmiş bir nesiliz biz. Bu saygının nasıl gösterilmesi gerektiğini de bugüne kadar gösterdik'' dedi.

HABER: LÜTFİ ERDOĞAN/BUGÜN GAZETESİ