Sık sık pot kırmasıyla tanınan Japonya Başbakanı Taro Aso, bu kez de yaşlılarla ilgili sözleriyle kamuoyunda büyük rahatsızlığa yol açtı

Japonya, Başbakanı Taro Aso"nun 20 Kasımda bakanlarla ekonomik politikalar üzerinde konuşurken, “Yaşlılar ayakbağı oluyor ve sürekli doktora gidiyor. Ben vergi ödüyorum. Neden tembel tembel yiyip içen ve hiçbir şey yapmayanların masrafını ödeyeyim” dediği belirtildi.
Aso"nun konuşmasının metni gece yarısı yayımlanınca, medyada derhal eleştirilere yer verildi. Bunun üzerine Başbakan özür dilemek zorunda kaldı ve “Eğer sözlerim hastalık çeken insanları kırdıysa özür dilerim” dedi. Muhalefet lideri Yukio Hatoyama, Aso"nun sözlerinin Japonya sağlık sistemini zayıflatacağını belirterek, “Böyle bir kişinin gerçekten başbakanlığa uygun olup olmadığını düşünmekten kendimi alamıyorum” dedi.
Aso, daha önce de, Alzheimer hastalarını kıran sözleri, “ideal bir ülkenin en zengin Yahudileri kendine çeken ülke olacağını” söylemesi ve muhalefetteki Japonya Demokrat Partisi"ni Nazilere benzetmesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmıştı.
Aso, Dışişleri Bakanı iken de, Japonya"nın İkinci Dünya Savaşı öncesinde Tayvan"daki sömürge yönetiminin burada okuma yazma oranı ve eğitim düzeyini artırdığını belirterek Japonya"nın Tayvan"a “iyilik yaptığını” söylemesi, Asya ülkelerinde soğuk duş etkisi yapmıştı.