AK Parti ve MHP’nin üzerinde anlaştığı anayasa değişikliği teklifi yarın TBMM'ye sunulacak. 

Zonguldak'ta düzenlen toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, teklifi yarın TBMM'ye sunacaklarını söyledi.

Yıldırım, "Yeni anayasa çalışmalarımızı Milliyetçi Hareket Partisi ile beraber, sınırlı bir değişikliği öngören bir teklifi hazırladık. AK Parti grubu olarak yarından itibaren anayasa değişiklik teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisine veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, "Yeni sistem koalisyonları bitirecek" dedi.

Konuyla ilgili gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu: "Teklifimizi yarın TBMM’ye sunmuş olacağız. Önce komisyona, daha sonra Genel Kurul'a gelecek. 330 üzerinde oy alınmasıyla halk oylamasına sunulacak. Bütün maddeler üzerinde mutabakat sağlandı. Pürüz yok. Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi devam edecek." 

 Öte yandan, Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanvekilleriye son rötuşlar için bir araya geldi.

20 madde olduğu belirtilen teklif, 316 AK Parti milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

Teklif önce Anayasa Komisyonu’na sunulacak, daha sonra ise Genel Kurul’a gelecek.

 AK Parti ve MHP arasındaki görüşmelerde cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda pürüz yaşanmıştı. MHP’nin önerdiği teklife AK Parti’nin "evet" dediği belirtildi.

Buna göre; Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gönderilmesi salt çoğunlukla teklif edilebilecek. Ayrıca teklifle komisyon kurulabilmesi için 5’te 3 çoğunluk aranacak.

Ancak değişiklik teklifiyle birlikte milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkartılması planlanıyor. Böylece gerekli milletvekili sayısı da değişmiş olacak.

AK Parti ve MHP’nin üzerinde anlaştığı teklifle, yedek milletvekilliği, 18 yaşa seçilme hakkı gibi değişiklikler öngörülüyor.