İzmit’te geçen hafta tamamı yasal birer kuruluş olan Halkevleri, Sosyalist Demokrasi Partisi ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne üye 12 genç tutuklandı. Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan anmaları, ulaştırma zammı protestosu nedeniyle 40 yıl önce lağvedilmiş THKO ve TKHP/C ile TİKKO ve Devrimci Karargah örgütlerine üye oldukları, örgütlerin propagandasını yaptıkları, suçu ve suçluyu övdükleri iddia edildi. Aynı dava kapsamında SDP’li Ufuk Çeri ise 1980’de asılan ve Başbakan Erdoğan’ın 12 Eylül referandumu öncesi hakkında konuşurken ağladığı Necdet Adalı’yı anmakla suçlandı. 
 
İzmit’te Terörle Mücadele Şubesi, geçen hafta Halkevleri, SDP, ESP ve DHP’lilere yönelik operasyon düzenledi ve 21 genç gözaltına alındı. Kocaeli 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan 15 gence 2010 ve 2011 yılında yapılan yasal ve demokratik eylem ve etkinlikler nedeniyle çeşitli suçlamalar yöneltildi. 
 
Suçlamalara konu olan etkinlikler şöyle sıralanıyordu: Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Deniz Gezmiş’i anmak, ulaşım zammı protestosu, 12 Eylül döneminde asılan Necdet Adalı için SDP’nin gerçekleştirdiği toplantı... İzmit Savcılığı, bu yasal etkinliklerin TİKKO ve THKP/C gibi 40 yıl önce lağvedilmiş iki örgüt ile TİKKO ve Devrimci Karargah adına yapıldığını ileri sürdü. 
 
SDP üyesi Ufuk Çeri, sorgusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 12 Eylül referandumundan önce parti grubunda yaptığı konuşmada, Adalı için yazılan şiiri okuyup ağlamasını anımsatarak, “Adalı’nın askeri darbede haksız yere idam edilmesini Başbakan dahi dile getirmiş ve iade-i itibar olarak değerlendirmiştir. Adalı’yı anmak suç diye değerlendirilemez” dedi. Çeri’ye ayrıca, üyesi olduğu Genç-Sen’le ilişkisi soruldu. Evinde bulunan ‘Sosyalist Demokrasi’ adlı parti gazetesine, Karl Marx’ın ‘Komünist Manifesto’suna ‘delil’ diye el konuldu. 
 
ESP’li Tıp Fakültesi öğrencisi İlke Başak, “Çayan, Gezmiş ve Kaypakkaya’yı anma toplantılarına katıldım. Bu kişilerin fikir ve eylemlerini Başbakan dahi getirmiştir” dedi. Halkevleri Genel Yürütme Kurulu Üyesi Metin Kaya, Saraybahçe Şube Başkanı Mihrican Atalay ve dernek üyesi Tugay Çalışkan’a da neden Deniz Gezmiş’i andıkları soruldu. Çalışkan, Halkevi’nde saz kursuna katıldığını ifade etti. 
 
Mahkeme, 15 genci ‘yasadışı örgüt üyeliği, örgüt propagandası, suçu ve suçluyu övme’ iddiasıyla tutukladı. Avukat Sinan Varlık, hiçbir şüphelinin evinden silah, kesici ya da delici bir alet çıkmadığını, tümünün yasal kurullara üye olduklarını belirtiyor. Varlık, savcılık ifadesinin bile emniyette alındığını vurgularken, “Savcılıkta ‘Mahir Çayan senin için ne ifade ediyor’ diye soruldu” diyor.