Başbakan Erdoğan, Kahramanmaraş’ta büyükşehir müjdesi verdi: Seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırlıyoruz. Şimdi 11 il bu hakkı kazandı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün önce Kilis’te daha sonra da Kahramanmaraş’ta partisince düzenlenen mitinge katıldı. Erdoğan, konuşmasında muhalefete yüklenirken Kahramanmaraş’ta da seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını açıkladı. Başbakan, iki ilde özetle şöyle konuştu:  
 
* ÜLSER ETTİLER: CHP Milletin zihnini bulandırmak için, milletin hassasiyetini istismar etmek için ellerinden ne geliyorsa onu yapıyor. Çıkıyor, ’ben herkese 650 lira vereceğim’ diyor. Bir defa benim milletim, alın teri dökmeden parayı kabullenen bir millet değil. Sizin iktidar dönemlerinizi biz gördük. Senin akrabayı taallukatını, terör örgütü mensuplarını nasıl SSK’ya yerleştirdiğini biz kayıtlarıyla gördük ve bunu parlamentoda zaten açıkladık. Eski soyadınızla nasıl oralara birilerini yerleştirdiğinizi zaten gördük, bunları açıkladık, bütün kayıtlarda, bunlar var. Şimdi enteresan şey, geçmişte birbirlerine bunlar hakaret ederken, birbirleriyle mahkemelik olanlar şimdi CHP çatısı altında işbirliği içinde bir yandan Ecevit’in üzerine beton dökenler, bir yandan Ecevit’in yol arkadaşları, bir yandan Ecevit’i emekliye ayırmak isteyenler, aynı çatı altında kol kola... Eminim ki CHP’ye gönül vermiş kardeşimin bile hoşuna gitmiyor. Bunlar ya... Bunlar, CHP’li seçmeni ülser ettiler ülser.  
 
* DEMİREL’E ELEŞTİRİ: Amatör küme futbolcusu ile kalkıp da süper ligde oynayanı aynı yerde oynatırlar mı? Haddini bil. 87 yaşındaki akıl hocanın dizinin dibinde biraz çök. Kim olduğunu ben söylemeyeyim, siz biliyorsunuz. 87 yaşındaki akıl hocanın dizinin dibine çök, dersini belle. Bunlar, çete kardeşliği yaptılar. Bunlar, yıllarca birbirlerine söylemediklerini bırakmadılar, şimdi AK Parti karşıtlığında buluştular. Bunların destekçisi kim? İşte bunların destekçisi Doğu’da, Güneydoğu’da BDP... O da vazifesini yapıyor. Terör örgütü bir yandan, Ergenekon öte yandan,vazifelerini yerine getiriyor, her koldan hedefte hangi parti var? AK Parti var. Demek ki tam, doğru istikametteyiz.  
 
* SUSACAK MISINIZ?: Ben buradan, BDP’nin desteklediği o bağımsız adaylardan bazılarına soruyorum: BDP’nin bu çatışmacı, bu şiddet içeren, bu istismarcı söylemlerine karşı susacak mısınız? Terör örgütünün liderine Apo’ya peygamber yakıştırması yapanlara karşı sessiz mi kalacaksınız? Söyledikleri tek şey var; ’Devlet operasyonları bıraksın, asker silah bıraksın, polis silah bıraksın’. Ne demek? Asker, silah bırakır mı? Polis, silah bırakır mı? Onun tamamlayıcı unsurudur silah. Neye karşı? Asker, dış saldırılara karşı, jandarma içerde polisiyle beraber asayişi sağlamak için. Milletinin huzuru için, mutluluğu için refahı için bunu yapmak zorundadır.  
 
* İL SÖZÜ: 2014 yılına kadar nüfusu 750 bini aşan başka illerimiz olursa onlar da yine büyükşehir olma hakkını kazanacak. Şu anda 11 il bu hakkı kazandı. Büyükşehirin sınırı ne olacak biliyor musunuz? Kahramanmaraş’ın mülki sınırı... Yani hepsi büyükşehirin kapsamı içinde. Afşin, Elbistan, hepsi. İstanbul’daki, Kocaeli’ndeki büyükşehir yapısı ne ise Kahramanmaraşta da o olacak. Yani şu anda bizim ulusal planlamamızın içerisinde bu var. Çılgın proje dedik ya bu da ulusal planlama projemiz. Böylece Kahramanmaraş’ın imkanları artacağı gibi bununla da kalmıyoruz, bütün ilçelerimiz de bundan sonra çok daha farklı hale gelecek.2014 yılına kadar nüfusu 750 bini aşan başka illerimiz olursa onlar da yine büyükşehir olma hakkını kazanacak. 
 
Hangi iller büşükşehir olabilecek 
 
TÜİK’in 2009 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu 750 binin üzerinde olan 11 il şöyle:
Ş.Urfa:1.613.737
Hatay:1.448.418
Manisa:1.331.957
Balıkesir:1.140.085
K.Maraş:1.037.491
Van:1.022.310
Aydın:979.155
Denizli:926.362
Muğla:802.381
Tekirdağ:783.310
Trabzon:765.127
 
* MEVCUT BÜYÜKŞEHİRLER: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, İzmit-Kocaeli, Kayseri, Konya, Mersin-İçel, Sakarya, Samsun.
 
2007 seçimlerinde Kilis’in durumu 
 
AKP: %56.20 (2 vekil çıkardı)
CHP: %10.79
MHP: %20.45
2011’de 2 milletvekili seçilecek. 
 
2007 seçimlerinde K. Maraş’ın durumu
 
AKP: %68 (6 vekil çıkardı)
CHP: %9.8 (1 vekil çıkardı)
MHP: %12.39 (1 vekil çıkardı)
2011’de 8 milletvekili seçilecek.
 
Vatan