P : Hedefi pozitif ifade edilmeli : Örneğin sigarayı bırakmak değil, sağlıklı yaşamak ya da depresyondan kurtulmak değil, olumlu düşünmek ( fazla kilolardan kurtulmak değil sağlıklı incelmek........)

E: Ekolojik olmalı : Fiziksel durumunuza, sosyal durumunuza, ilişkilerinize veya her hangi bir şekilde çevrenize zarar verici bir yan etkisinin olmaması.

S: Sana bağlı olmalı : Hedefinizi gerçekleştirebilmek sizin elinizde olmalı. Seçimler ve uygulamaların, izlenecek yolun, çabanın size ait olması. Tamamen başarmak için yapılacakların sorumluluğu size ait olamalı . Zayıflamak için haplara, otlara, depresyondan çıkmak için ilaçlara ya da karşınızdaki kişinin değişmesine, işe girmek için bir tanıdığa veya mutlu olmak için iyi bir habere bağlanmamalısınız. Çünkü her şey size bağlı :)

T: Tatmin edici olmalı : Hedefinize ulaştığınızda sonuç sizi motive edecek kadar tatmin edici olmalı. Ona ulaştığınızı düşlediğinizde, hayali sizi heyecanlandırmalı. Hedefinize ulaşma nedenleriniz ne kadar güçlüyse sonuçta o kadar motive edicidir.

İ: İmkanı olmalı : Hedefiniz ulaşılması, gerçekleşmesi mümkün bir şey olmalı. NLP '' başkası yaptıysa ben de yapabilirim'' düşüncesiyle bütünleşmeyi faydalı bulur. Pek çok sınır birisinin ilk kez bir şeyi yapabilmesiyle kırılmıştır. Eğer sizin de gerçekleştirmek istediğiniz şeyi birisi daha önce yapmışsa mümkündür :) imkanı vardır :)

L: Limitleri belli olmalı : Hedefinizin tüm ayrıntıları önceden belirlenmiş olmalı. Hangi zaman diliminde, kiminle, nerede, hangi kriter ve özelliklerde ulaşmak istiyorsunuz belirlemelisiniz. Bu hem beyninize net hedefi gösterecek hem de odaklanmanızı sağlayacaktır.

Şimdi kendi PESTİL' inizi oluşturun. KOCAMAN harflerle yazın, bir tablo yapın ve göz önünde bir yere asın, ve o meşhuuuuuur ilk adımı atmış olmanın keyfini çıkartırken gülümseyerek, ikinci adımınızı planlayabilirsiniz :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin :)

NLP uzmanı ve Yaşam Koçu

Arzu Bıyıklıoğlu

MİLLİYET