Milli Eğitim Bakanlığı 'öğretmenlik' mesleğinde kariyer planlama sistemini geliştirmek için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve kurmaylarının olurunu alan Ulusal Öğretmen Stratejisi, Bakanlar Kurulu'nun onayını bekliyor. Yeni sisteme göre öğretmenlerin tümü, aynı basamaktan mesleğe başlayacaklar ve basamak atlamak için sınava girecekler. Performansları ve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre görevde yükselecekler. Başarı oranına göre öğretmenlerin ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Statüsü yükseltilmiş öğretmenler, belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statüyü koruması için bu sınavdan geçerli not alması gerekecek. Aksi halde öğretmenin bulunduğu statü, performansına ve sınav notuna göre bir alt konuma düşürülecek. Statüsü yükseltilmiş öğretmene, mesleği ile ilgili bazı konularda öncelik hakkı tanınacak. Bakanlık, bu sistemle hem öğretmeni geliştirmeyi, hem de eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.

MAAŞI ARTACAK
Öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde yer alacak. Başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin yarısında öğrencilere eğitim verirken diğer yarısında ise yeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak. AB ülkelerinde öğretmenler, üç yılda bir sınava tabi tutuluyor. Sınavlarda başarısız olan öğretmen bir yıl kütüphanelerde görevlendiriliyor. Bir yıl sonra yapılan sınavda başarılı olursa öğretmenlik görevi devam ediyor.

ÖĞRETMENLERE PERFORMANS SİSTEMİ GETİRİLMELİ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, öğretmenlere performans sisteminin getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sağlıktaki başarının en önemli sebebi doktorlara performans sistemi getirmemizdir. Eğitimde de performans sistemini getirmemiz gerekiyor ki çok çalışmayan, ya da fazla gayret göstermeyen öğretmenlerimizle gayretli öğretmenlerimiz ayırt edilebilsin" demişti.