Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Teber, çocuk eğitimindeki önemli noktalardan biri olan özgüven kavramını anlattı. Mehmet Teber, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi"nde gerçekleştirilen "Çocuk ve Özgüven" adlı söyleşide Küçükçekmece Bilgi Evleri öğrencileri ve velileriyle bir araya geldi. Küçükçekmeceliler tarafından yoğun ilgi gören uzman psikolog, çocukları başarıya götüren püf noktalarını da seyircilerle paylaştı.

Küçükçekmece Belediyesi psikolojik gelişim konusunda halkın bilinçlenmesi yönündeki etkinliklerine ilgi gitgide büyüyor. Bu kapsamda her ay önemli bir konuyu Küçükçekmecelilerle paylaşan Mehmet Teber, 2011 yılındaki ilk söyleşisinde, Özgüven nedir? Çocukta özgüven neden kaybolur? Çocuklara özgüven aşılamak için ne yapmak gerekir gibi merak edilen soruları cevapladı.

ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN

Söyleşiye kendi hayatından bir örneği anlatarak başlayan Mehmet Teber, başarılı bir çocuk yetiştirmenin ona özgüven aşılamaktan geçtiğini söyledi. Ailelere seslenen Mehmet Teber, “Çocuğunuzun sosyal hayatta kendi başına ayakta durabilmesini, kendini savunabilmesini ve başkalarına yem olmamasını istiyorsanız ona mutlaka özgüven vermelisiniz.” diye konuştu. “Özgüvenin iki boyutu var. Yeteri kadar sevmek ve bir şeyleri yapabileceğine onu inandırmak.” diyen Teber, çocuğa hatalı da olsa bir şeyleri başarabilmesi için şans verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BIRAKIN KENDİSİ YAPSIN

Çocuklarda kendi başına birçok şeyi yapabileceği bilincini oluşturmanın önemine vurgu yapan Mehmet Teber, “Çocuğunuz yemek yerken üstüne dökebilir. Montunu veya ayakkabısını uzun sürede giyebilir. Koşarken düşebilir. Bakkala gidip yanlış şeyi alıp gelebilir. Burada önemli olan nokta kendi işini kendisinin yapmasıdır. Bırakın yapmak istediğini kendisi yapsın.” dedi. Teber, “Kimi zaman iyi niyetimizden çocuğumuza yardımda bulunmak amacıyla onun adına iş yapıyoruz. Bunu yaparken farkında olmadan çocuğumuza "Sen yapamıyorsun ama bak ben yapabiliyorum." mesajını veriyoruz. Yapılması gereken şey ise gerekli önlemleri alarak onun başarmasına imkan vermektir. Onu cesaretlendirmeli, başarmanın verdiği mutluluğu yaşamasını sağlamalıyız.” diyerek ailelere tavsiyelerde bulundu.

ÇOCUĞUM NEDEN GİRİŞKEN DEĞİL?

Söyleşide özgüven aşılama konusunda yapılan yanlışları da açıklayan Mehmet Teber, çocukların başkalarıyla kıyaslanmamaları gerektiğini vurguladı. Yapılan başka bir yanlışın çocuğun yaptıklarından çok kişiliğini takdir etmek olduğunu söyleyen uzman psikolog, “Çocuk daha bir şey yapmadan “Sen bir tanesin. Süpersin. Her şeyi başarabilirsin.” demek yanlıştır. Yaptığı her şey için en iyisini yapmış gibi tepki verirsek çocuğun özgüveni aşırılaşarak her şeyi yapabileceğine inanmasına neden oluyor.”dedi. İki tür kişilik tipi olduğunu da hatırlatan Teber, içe dönük kişilik yapısına sahip diye çocuğu özgüvensiz olarak değerlendirmemek gerektiğini sözlerine ekledi.

Söyleşi bitiminde veliler Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Teber"e soru sormak için uzun kuyruklar oluştururken Mehmet Teber de velilerin sorularına tek tek cevap vererek onları aydınlattı. Söyleşiden önemli bilgiler edindiklerini belirten veliler “Bu tür organizasyonların artmasını diliyoruz. Başkanımız Aziz Yeniay"a bizlere bu tür ortamları hazırlattığı için teşekkür ediyoruz.” diye konuştular.