Mesud Barzani: "Biz, PKK tarafından yapılan her türlü askeri eyleme karşıyız"


Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, açılım ve iyileştirme politikalarını desteklediklerini söyledi. Mesud Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabulünün ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Barzani, dün Başbakan Erdoğan, önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğer ilgili makamlarla yaptıkları görüşmelerin dostane ve değerli olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan ile görüşmenin iyi ve başarılı bir görüşme olduğunu belirten Barzani, genel olarak bölgenin durumunu, bölgede yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, “Görüşlerimiz çok yakın ve aynı düşünceleri paylaşıyorduk. Ekonomik konularda aynı görüşleri paylaştık. Sayın Başbakan’ın açılım politikasını ve iyileştirme politikasını destekliyoruz. Böyle bir politika hem Türkiye’ye hem de bölgeye katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Kaderlerimiz birlikte

Geçen Mart ayında Başbakan Erdoğan’ın, Erbil’e ziyarette bulunduğunu hatırlatan Barzani, şunları kaydetti: “Kendileri açıkça söyledi ki Kürt milletini inkar dönemi geride kaldı. Bu, yeni bir tarih olsun demektir. Büyük bir cesaret isteyen durumdur. Bu tavırdan sonra, biz, PKK tarafından yapılan her türlü askeri eyleme karşıyız. Kan dökülmeye devam edilmemesi lazım. Biz herhangi bir mücadele olursa, bunun parlamentoda sürmesi gerektiğinden yanayız. Kürt ve Türk gençlerinin kanının bir daha dökülmemesi gerekiyor. Bu meselenin, barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekiyor. Başbakan’ın politikası, bölgenin güvenliği için büyük bir katkı sağlayacaktır.”
 

Mesud Barzani, Kürtlerin ve Türklerin kaderinin bir olduğuna ve birlikte yaşamaları gerektiğine inandığını vurgulayarak, “Kardeşçe yaşamaya bir engel kalmaması gerektiğine inanıyorum” dedi. Barzani, bugünün Kurban Bayramı olduğuna işaret ederek, “Türk kardeşlerimizin ve bütün halkların, tüm Müslüman dünyasının bayramını kutluyorum” diye konuştu.

AA’nın aldığı bilgiye göre, Başbakan Erdoğan ’ın Beşiktaş ’taki Başbakanlık Çalışma Ofisi ’nde Barzani’yi kabulünde çeşitli konular ele alındı. Başbakan Erdoğan, “Türkiye ’nin bölgede barış, refah ve huzur istediğini” belirterek, “Türkiye ’ye yönelik terör saldırılarını asla doğru bulmadıklarına” vurgu yaptı. Barzani ise Türkiye ’nin demokratik açıdan gelişmiş bir ülke olduğuna işaret ederek, “Silahlı mücadele bir hak arama yolu olarak telakki edilemez. Terör, bizlere de zarar veriyor“ dedi. Başbakan Erdoğan’ı “cesur bir lider” olarak niteleyen Barzani, Türkiye ’de açılım sürecinde yapılan icraatların, Türk-Kürt kardeşliğini güçlendirdiğini kaydetti.

aktifhaber