Barzani-Obama görüşmesi öncesinde Bush döneminin diplomatlarından John Hannah, ABD'nin Kürtlere daha fazla önem vermesini istedi.

ABD Başkanı Barack Obama ile Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin görüşmesinde Irak'taki siyasi kriz ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

Barzani'nin ziyareti öncesi Amerikan Foreign Policy dergisine bir makale yazan ABD eski başkanı George Bush döneminin danışmanlarından John Hannah, Obama'nın Kürtlere daha fazla önem vermesi çağrısında bulundu.

ABD yönetiminin hala Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği üyelerine, ABD'yi ziyaretlerinde terörist muamalesi yaptığını hatırlatan John Hannah, Obama'dan bu durumu değiştirmesini istedi.

'BARZANİ VE TALABANİ EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ'

ABD'nin 2003 yılında Saddam Hüseyin'i devirmek için Irak'ı işgalinde en önemli desteği Barzani ve Talabani'den gördüğünü hatırlatan, Bush döneminin eski diplomatı Hannah, ABD'nin Kürt bölgesini dışlaması nedeniyle ekonomik zarara uğradığını savundu.

Kuzey Irak'ta yaşayan Kürtlerin ABD vizesi almak için hala başkent Bağdat ya da Türkiye ve Körfez ülkelerine gitmek zorunda kaldığını belirten John Hannah, Erbil'deki ABD konsolosluğunda vize verilmesini istedi.

'THY UÇUYOR BİZ UÇMUYORUZ'

Lufthansa, Emirates, Ürdün Havayolları, Türk Havayolları ve hatta Avustarlya Havayolları'nın Erbil'le doğrudan uçuşlar gerçekleştirdiğini vurgulayan John Hannah, ABD'nin hala uçaklarının buraya doğrudan uçuş yapmasına izin vermemesini anlamakta zorluk çektiğini söyledi. ABD'li işadamlarının Kürt bölgesine gitmek için Bağdat üzerinden yolculuk yapmak zorunda kaldığını hatırlatan John Hannah, bu nedenle ABD'li işadamlarının bölgedeki birçok iş fırsatını kaçırdığını belirtti.

BAĞDAT'LA KÜRTLER ARASINDA PETROL KRİZİ

Barzani'nin ABD ziyareti öncesi Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle Bağdat'taki merkezi hükümet arasında petrol krizi de yaşanıyor. Bölgesel Kürt yönetimi ödemelerdeki sorun nedeniyle petrol ihracatını durdurduğunu açıkladı. Kürt yönetimi, her gün 50 bin varil petrol ihraç etmesine rağmen geçtiğimiz mayıs ayından bu yana Bağdat'ın ödeme yapmadığını belirtti. Bağdat ise, Kürtlerin bu kararına sert tepki gösterdi. Irak'ın Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Sahristani "Kürt bölgesi iki kere düşünmeli" dedi.