Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, önceki gün Diyarbakır’da uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cenaze töreninde yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada “Ben o bez parçaları ile bir arada bulunmadım bulunmam da. Biz birçok baro başkanı arkadaşlarımızla bu yönde haber alınca cenazeden ayrıldık” dedi. 

Aydın’da iki avukatın stajını tamamlayıp meslek yemini etmesi için düzenlenen törenin ardından soruları cevaplatan Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, önce mesleğe yeni giren genç avukatlara nasihat etti ardından Diyarbakır’daki menfur saldırıyı kınadı.

Törenin ardından gazetecilerin, “Cenaze töreninde PKK terör örgütünün sembolü haline gelmiş bez parçalarının tabutun üzerine örtülmesi sizi rahatsız etti mi?” sorusu üzerine açıklama yapan Aydın baro Başkanı Gökhan Bozkurt, “Biz o kısmına girmedik. Biz morgdan merhum baro başkanımızın cenazesini aldık. Öğrendik ki ailesi adliye önünde tören yapılmasını arzu etmemiş. Morgdan itibaren bir yürüyüş oldu. Avukatların katılımı ile orada herhangi bir sembol herhangi bir bez yoktu. Cenaze arabasında biz varken baronun flaması vardı. Biz orada bu yönde haberi aldıktan sonra o kortejden ayrıldık. O görüntüler varmış ben izleyemedim. Biz orada yoktuk” dedi.

“BİZİM O BEZ PARÇALARI İLE YAN YANA DURMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Diyarbakır’a cenazeye gitmelerinin temel nedeninin Baro Başkanını cenazesi ve baroya taziye ve Adliye önündeki cenaze töreni olduğunu belirten Aydın Baro Başkanı Bozkurt, “Ayrılmanızın sebebi bu bez parçası mıydı?” sorusuna “ Biz öldürülen Baro Başkanımız için Diyarbakır Barosuna taziyeye gittik. Onun cenazesine törenine yapmak üzere oradaydık. Eğer adliye önünde bir tören yoksa ve yapılacak tören bir takım illegal güçler tarafından sahiplenilip bambaşka bir hüviyete büründürülüyorsa ben şahsen kendi adıma söylüyorum. Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt olarak elbette benim ne o bayraklarla yan yana durmam mümkündür ne o sloganları duymam mümkündür. O tören artık bizim olmaktan çıkmışsa biz o törenin o kısmında bulunmazdık bulunmadık da” ifadelerine yer verdi.

Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt açıklamasının devamında şöyle konuştu: “Bir insan öldükten sonra cenazesinin nasıl ve kimler tarafından yapılacağına karar vermesi artık mümkün değildir. Keşke öldürülmeseydi de bu görüntüleri Türk halkı yaşamasaydı. Onun arzusuymuş gibi lanse edilmesi onun birileri ile ilişkilendirilmesi bizim konumuzun artık dışında. Bundan sonra olmaması gereken şeyler olur. Biz anlam veremiyoruz. Sadece şunu söylüyoruz. Bunu kim yaptıysa olmamalıydı böyle bir plan varsa korunmalıydı. Bilip bilmeden bazı mihraklar tarafından ‘Orada şu oldu onun orada ne işi var’ gibi konuşuluyor. Bu memleketin her tarafı bizim. Memleketin adı Türkiye Cumhuriyeti. Orası da bir Barodur, Aydın Barosu da bir barodur ve Baro Başkanları dünyanın çağdaş ülkelerinde normal ülkelerinde öldürülmezler. Esas olan üzerinde durulması gereken konu budur. Yanlış anlaşılacak spekülasyonlar yapıldığına göre; Hayır ben o bayraklarla (diğer baro başkanları da vardı yanımda) bir arada durmadım durmam elbette. Bizim orada yolumuz o kavşakta ayrılmıştır. Burada merhumun iradesi yoktur. Keşke güvenlik güçleri o cenazenin düzenini sağlasaydı o bayrakların açılmasına müsaade edilmeseydi”