Suriye Başbakanı Itri ise, “İsrail barış görüşmelerine yanaşmıyor; burada Türkiye'nin arabulucu rolü elzemdir. Barış ancak böyle sağlanır” diye konuştu. Itri, Ankara'nın bölgesel işbirliği açılımını överek, “Torunlar ecdatlarının yaptıklarını yapıyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Suriye'yi 20 milyon nüfuslu bir pazar değil, 320 milyonluk Orta Doğu pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz' dedi.
Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri, Başbakanlık'ta Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın açılış oturumda konuştu. Başbakan Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin tarihi bir dönem noktasına girdiğini vurgulayarak, iki ülkenin farklı bir dili konuşmalarına rağmen, sadece dost değil, kardeş birer ülke olduklarını ifade etti.

TÜRK BANKALARI, ŞUBE AÇABİLİR

Türkiye'nin, GAP Projesi ile ilgili bilgi veren Erdoğan, Suriye'yi Orta Doğu'ya açılan bir ticaret kapısı olarak gördüklerini belirterek, 'Suriye'yi 20 milyon nüfuslu bir pazar değil, 320 milyonluk Orta Doğu pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz' diye konuştu. Türk inşaat ve bankacılık sektörüne ilişkin bilgiler da aktaran Erdoğan, Türk bankalarının Suriye'de şube açabileceğini, bu sayede de iki ülke arasındaki ticaretin önemli bir ivme kazanacağını söyledi. Erdoğan, iki ülke halkının refah ve mutluluğu için ele ele vererek önemli adımlar atılabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin, Laskiye Havaalanı'nın yapımı ve özelleştirmeler gibi konularda Suriye'ye katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Türkiye ve Suriye'nin el ele verdiği zaman Orta Doğu barışının çok daha güçlü ve sağlam bir zemine oturacağını belirten Erdoğan, bölge barışının önemini vurguladı.

SURİYE BAŞBAKANI ITRİ'NİN SÖZLERİ

Suriye Başbakanı Naci Itri de konuşmasında, Erdoğan'a ziyaretinden teşekkür ederek, bu toplantılarla iki ülke halkının geleceğini düşündüklerini söyledi. Itri, pek çok alanda ortak iş birliğine gidilebileceğine işaret ederek, Türkiye ve Suriye'nin kardeşlik ilişkilerine önem verdiklerini belirtti. Orta Doğu'nun ekonomik ve siyasi alanda pek çok tehlike ile karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Itri, Türkiye'nin Arap sorununa ve Filistin'e verdiği destek ile bölgedeki çatışmaların diplomasi ve siyaset kanallarıyla çözüme çabalarını desteklediklerini belirterek, 'İsrail barış görüşmelerine yanaşmıyor, burada Türkiye'nin ara bulucu rolü elzemdir, barış ancak böyle sağlanabilir' dedi.

Yanlış olan aramızdaki mayınlardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri arasında dış politika konusunda yaşanan yakınlaşmayı eksen değişikliği olarak yorumlayanlara “Dere yatağında akar” diye cevap verdi. “Yanlış olan bugünkü yakınlaşma değildir. Yanlış olan dün yaşanan soğukluktur, aramızdaki mayınlardı, lüzumsuz gerginliktir, anlamsız uzaklaşmadır” diyen Erdoğan, “Türkiye Suriye ile yakınlaştığı için ülkelerimizin dış politikalarında bir eksen kayması bir yön değiştirme olmuyor. Tam tersine ülkelerimizin dış politikaları normalleşiyor. Dere yatağında akar. Ne kadar farklı

yerlere kaydırırsanız, er veya geç dere kendi yatağını bulur. İşte şimdi dere yatağını buldu” dedi. Türkiye-Suriye İş Konseyi toplantısında iş adamlarına seslendi. Konuşmasında Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkiyi “Biz dost ve komşu olmaktan öte kardeşiz” diye tanımlayan Erdoğan, “Uzun yıllar birbirimizden ayrı, birbirimize uzak kaldık. Birbirimizin hasretini çektik. Bugün geç de olsa yeniden kucaklaşıyor, kaynaşıyor birbirimizle hasret gideriyoruz. İki ülkelerin arasında vizelerin kalkması bile birbirimizi ne kadar özlediğimizi ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

50'yi aşkın anlaşma imzalandı

Erdoğan, 2008 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2 milyar dolara dayandığını belirterek, 'Biz bunu yeterli bulmuyoruz üç-dört yıl içerisinde Türkiye- Suriye dış ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmamız lazım. Bunu Itri kardeşimle de görüştük ve burada da siyasi irademiz mevcuttur. İnşallah bunu başaracağız' diye konuştu. Bugün 50'yi aşkın mutabakat metniyle gerçekten büyük bir tablonun ortaya konulduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: 'Tarihi bir dönüm noktasına sizler imza atıyorsunuz. Ben sizleri bu azminiz, kararlığınız sebebiyle tebrik ediyorum. Başta Beşşar Esad kardeşim olmak üzere değerli meslektaşım, kardeşim Itri ve tüm bakan kardeşlerim olmak üzere hepinizi tebrik ediyorum, hayırlı olsun, sonu bereketli olsun diyorum.'

Barış için çalışırız

Başbakan Erdoğan'a, Şam'da, 'Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelerde, Türkiye arabulucu olsun' çağrısını Beşşar Esad da yaptı. Esad, “Türkiye arabuluculuk sürecinde çok nezih ve objektif bir süreç izledi. Bu rolünü şimdi de istiyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan ise Esad'a “Yeni bir barış süreci başlarsa bize de görev düşerse biz buna yine varız ve adil bir neticenin de alınmasını isteriz" diye karşılık verdi.

Esad kardeşimin Lübnan'a gidişini merakla bekliyorum

Türkiye ve Suriye arasındaki ekonomik ilişkileri bu anlamda çok faydalı bulduğunu söyleyen Erdoğan, iki ülke arasındaki bu örnek adımın süratle diğer ülkeleri de etkileyeceğini kaydetti. Erdoğan, “Ben kendi ülkemden Suriye'yi seyrettiğim zaman duygulanıyorum. Örneği Suudi Arabistan Kralı Abdullah Suriye'yi ziyaret ettiğinde duygulanıyorum. Aynı şekilde Lübnan Başbakanı Suriye'yi ziyaret ettiğinde duygulanıyorum, ama aynı şekilde Esad kardeşimin de Lübnan'a gidişini merakla bekliyorum” dedi.

UYGUN ZAMANDA GİDERİM

Erdoğan'ın çağrısına Esad da olumlu karşılık verdi. Esad “Türkiye'nin bu konudaki rolünü az kişi biliyor. Geçen yıl bölgede Suriye-Arabistan, Suriye-Lübnan arasında önemli adımlar atıldı. 2002 yılında Lübnan'a gitmiştim. Tabi ki Lübnan'ı ziyaret edeceğim, ancak bu uygun bir zamanda olacaktır” ifadelerini kullandı./yeni şafak