İslamî Cihad Hareketi'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'nda bir program gerçekleştirildi. Program'da konuşan Hamas'ın Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, sürdürülen barış görüşmelerini 'anlamsız' olarak nitelendirerek bu görüşmelerin dondurup, başka alternatiflere yönelinmesini istedi. Filistin Lideri Mahmut Abbas'ın istifa imasının Amerika idaresini hiç mi hiç kaygılandırmadığı belirterek, "İşgal devleti ile ABD, ancak zorla ve mecbur edilerek tutumlarını değiştirirler. Aslında değişimin öncelikle biz Filistinlilerde ve Araplarda başlaması gerekir." dedi.

Meşal gerçekleştirilen barış projesinin dondurulmasını istediği konuşmasında, "Her şeyden önce şu anda sürdürülen anlamsız barış projesinin dondurulması, ileriki bir tarihe ertelenmesi ve bundan da Siyonistler, Amerika ve Ortadoğu Dörtlüsü'nün sorumlu tutulması gerekir. Ondan sonra Arapların 'Bizler alternatiflerimizi sunuyoruz. Birçok seçeneği olan bir siyaset izliyoruz.' demeleri gerekir." diye çağrıda bulundu.

Filistin Lideri Mahmut Abbas'ın istifa etme iması ile ilgili konuşan Meşal, "Abbas'ın istifa etmeyi ima etmesi ABD'yi hiç kaygılandırmadı. Başta Amerikan Dışişleri Bakanı Clinton olmak üzere Amerikalı yetkililer Abbas'ın açıklamasına yorumda bulunurken bunu duymamış gibi davrandıklarını gördük." şeklinde konuştu.

Meşal konuşmasında Oslo'dan bu yana Filistin halkının hiçbir şey kazanmadığını ifade ederek, "Bizim cesur davranıp halkımıza gerçeği söylememiz gerekir. Oslo'dan şimdiye kadar sözde barış görüşmelerinin Filistin halkına ve Filistin davasına hiçbir şey kazandırmadığını açıkça ilan etmemiz gerekir. Barış projesini dondurup, gerçek ulusal seçeneklere yönelmemiz gerekir. Filistin halkının hakkı ancak cihat ve direnişle geri alınabilir. Müzakerelerle asla." dedi.

ABD yönetiminin Filistin davasına karşı tutumuna da değinen Meşal, "Amerika'nın bizim davamıza adil yaklaşması mümkün değildir. Bizim için de asla İsrail'e kızmaz. Amerika bunu yapmaz, çünkü Araplarla olan çıkarı ve ilişkisi zaten garantilidir. İster bizi öfkelendirsin ister öfkelendirmesin bu dostane ilişki zaten bozulmaz. Amerika'nın işgal devletiyle ilişkisiyse öyle değil. İşgal devletini kızdıramaz, çünkü bunun bir bedeli olacaktır. Amerika, terör devletine sırtını asla dönemez. Sırtını verirse, işgal devleti onu mutlaka cezalandıracaktır." diye ekledi./yeni şafak