2010 yılı Nobel Barış Ödülü Çin'de cezaevinde tutulan muhalif politikacı Liu Şiaobo'ya verildiği açıklandı.

Norveç Nobel Komitesi, Oslo'da bugün yaptığı açıklamda, bu yılki Nobel Barış Ödülünün sahibini ilan etti. Buna göre ödül, Çin'de rejim muhalifi olan ve 11 yıllık hapis cezasını çekmek için şu anda hapiste bulunan Liu Şiaobo'ya verildi.

Komite, geçen yıl ödülü ABD Başkanı Barack Obama'ya geçen yıl Nobel Barış Ödülünü vererek birçok kesimi şaşırtmıştı. Bu yıl ise ödülün insan hakları savunucusu olarak tanınan Çinli Liu Şiaobo'ya verilmesi bekleniyordu.

PEKİN YÖNETİMİ KARARI KINADI

Pekin yönetimi, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün Çinli muhalif siyasetçi Liu Şiabao'ya verilmesine tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, karar kınanarak, bunun, "Çin-Norveç ilişkilerine zarar verebileceği" belirtildi.

Nobel Barış Ödülü, Oslo'daki Nobel Komitesi tarafından veriliyor. Bu komitenin üyeleri Norveç parlamentosu tarafından seçiliyor.

Bakanlık sözcüsü Ma Caoşü açıklamasında, ödül komitesinin kararının barış ödülünün ilkeleriyle çeliştiğini ve bu ödüle karşı bir "ayıp" olduğunu ileri sürdü.

Liu'nun Çin yasalarına aykırı davrandığı için ceza aldığı ifade edilen açıklamada, "Liu'nun eylemlerinin, Nobel Barış Ödülü'nün amaçlarına taban tabana zıt olduğu" savunuldu.

Çin yönetimi, aynı ödülün 1989 yılında Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama'ya verilmesine de tepki göstermişti.

A.A.