Türk, 'Rabbim bu mübarek Ramazan ayında barışı sağlasın, isterse ikinci gün de canımı alsın' dedi

Diyarbakır'daki barış mitingine DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün duygusal sözleri damgasını vurdu. Türk, barışa yönelik ısrarını sürdürürken; 'Ramazan ayında Rabbim yeter ki barışı sağlasın. İsterse ikinci gün de canımı alsın diyorum' dedi. PKK'nın ve İmralı'nın müzakerenin bir parçası olduğunu vurgulayan Türk, şu mesajları verdi:

BARIŞI GÜNDEMDEN KALDIRMAYIZ: Kürt halkı 30 yıldır büyük acılar çekti. DTP olarak biz Meclis'e girdiğimizden bu yana barış çabalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Bunu unutmayın ki barışı gündemden kaldıran Kürtler olmayacak. Ancak, DTP'nin katkıları da sınırlıdır ve bir yere kadardır. 30 yıldır canını vererek bu sürecin içinde olanların mutlaka müzakerelerin de içinde olması gerekir. Dürüst tavrın gereği budur.

IRA ÖRNEĞİ: Sayın Öcalan orada 'Barış için katkıya hazırım' diyor. Kimse bu katkıyı göz önünde tutmam diyemez. Biliyoruz ki anahtar orada. İngiltere'de hükümetle IRA arasındaki diyalogu sağlayan kişiye daha sonra lordluk unvanı verildi. O süreçte dediler ki, IRA'yı müzakerenin dışına iterseniz bu süreç işlemez. Blair de 'Barış için gerekirse şeytanla da görüşürüm' karşılığını verdi. İspanya, Güney Afrika örneklerini de biliyoruz.

BAYKAL'A KİTAP ÖNERİSİ: DTP üniter yapı içinde yapı istiyor. Bazıları üniter devletin anlamını bilmiyor. Sayın Baykal da, sosyal demokrat olduğunu söylüyorsa siyaset kurnazlığını bırakıp 5-10 kitap okusun, üniter devletin yapısını öğrensin. MHP'yi zaten biliyoruz.

ELİMİZDE MUSA'NIN ASASI YOK: Kürt sorununa çözüm aranırken elimizde Musa'nın asası yok. Yere vurup bir günde mucizeler yaratamayız. Kürtler barıştan yana değil dedirtmeyiz.

KÜRTLER ESKİ KÜRTLER DEĞİL: Şunu herkes bilsin ki Kürtler eski Kürtler değildir. Bizim için önemli olan eşitlikçi, cesur ve size layık bir duruş sergilemektir. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar. Biz ölmeye hazırız. Mübarek Ramazan ayındayız. Rabbim bu mübarek ayda barışı sağlasın. İsterse ikinci gün de canımı alsın diyorum. Moralinizi bozmayın. Kimse bu süreci engelleyemez.

MİTİNGDEN NOTLAR
Emniyet'ten polise uyarı
l Dünya Barış Günü Mitingi Diyarbakır'da heyecanlı ve coşkulu bir kalabalık tarafından kutlandı. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı mitingde İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın önceki günkü sözlerine tepki niteliğinde pankartlar göze çarptı.

l Miting platformunun arkasına, ölen asker ve PKK'lı annelerinin kucaklaşmasını temsil eden bir fotoğrafın asılmış olması dikkat çekti. Miting alanında 'Kürt sorunu muhataplarıyla çözülür', 'Kürt sorunu ertelenemez', 'Kürt halkından özür dilensin', 'Ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş, 'Silahlar sussun taraflar konuşsun', '30 yılık savaşta 62 bin 800 kişi yaşamını yitirdi. Bir daha 62 bin 800 kişinin yaşamını yitirmemesi için barış diyoruz' pankartları dikkat çekti. Meydana açılan 4 koldan gelenler barış içerikli sloganlar attı. DTP'li milletvekilleri ve belediye başkanları ile Öcalan'ın ablası Fatma Öcalan barış güvercinleri attı.

l Mitingde, 4 bin 500 polis görev yaptı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, telsizle anons yaparak arama noktalarındaki görevlileri vatandaşlara karşı kibar ve saygılı davranmaları konusunda uyardı. Ancak buna rağmen bir kişinin gözaltına alınması tansiyonu yükseltti. Polis ve göstericiler arasında küçük bir gerginlik yaşandıysa da, tertip komitesinin araya girmesi üzerine gerginlik sona erdi.

l DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na sivil bir otomobille Kurt İsmail Paşa Sokağı'ndan girmek istedi. Ancak görevli polisler Tuğluk'a alana bu sokaktan araçla giremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine otomobile girip oturan Tuğluk, bir süre cep telefonu ile görüşme yaptı. Daha sonra dışarıya çıkan Tuğluk, sokağa gelen polis müdürlerinin araçla giremeyeceğini söylemesi üzerine sokaktan ayrıldı.

l Mitingi Öcalan sloganları, posterleri ile PKK marşları damgasını vurdu. Miting alanında bir grup genç yanlarında getirdikleri poşetler içinden çıkardıkları Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamalarını dağıttı.

BAŞKAN BAYDEMİR
Askere kurşun bana sıkılsın
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 'Bir Kürt evladı olarak derim ki askere sıkılan kurşun bana da sıkılsın. Ey Türk anaları Kürt analarının yaşadığı acı da bir o kadardır. Gelin bütün askerlerin, polislerin, gerillaların acısını ortaklaştıralım. Çanakkale'de olduğu gibi Ankara ve Diyarbakır'da birlikte yaşam anıtı kuralım' dedi.

Akşam