Didim'de bu yıl 17'incisi düzenlenecek olan Didim Barış Şenliği'nin konusu ve içeriğiyle ilgili ilk toplantı Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu'nun başkanlığında yapıldı. Festivalin bu yılki temasının "Dinlerin Kardeşliği" olması kararlaştırıldı.

Her yıl 1 Eylül'de startı verilen ve 3 gün süren Didim Barış Şenliğinde Barış Güvercini 17. kez kanat çırpmaya hazırlanıyor. Bu yıl düzenlenecek Barış Şenliğinde Şenliğinin konusu ve içeriğiyle ilgili ilk toplantı Belediye Meclis Salonunda yapıldı.

Toplantıya Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Müftüsü Mikail Polat, Muhtarlar, Siyasi parti temsilcileri, Oda temsilcileri ve Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı.

"BARIŞ VE MEDENİYETLERİN KARDEŞLİĞİ"

Toplantıda ilk konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Bu yıl Festivalin 17. sinin yapılacağını belirterek "Bu Festival dünyaya barışı, dostluğun ve huzurun sağlanmasına katkı vermek amacıyla her yıl düzenleniyor. Diğer Festivallere benzemiyor. Bu Festival ilk başladığında o dönem bozulan Türk-Yunan İlişkilerine katkı sağladı ve o dönemin Dış İşleri Bakanı İsmail Cem ile Yunan Dış İlişkiler Bakanı birlikte Efe oyunu oynadı. Bu sadece Didim'in değil kıyı Ege'deki ilçelerin ve beldelerinde katkılarıyla oldu. Bu güne kadar çeşitli konularda ve etkinliklerde bu Festival süre geldi."dedi.

Başkan Kamacı bu yıl ki Festival'de "Barış ve Medeniyetlerin Kardeşliği" konusunun ele alınacağı bildirirken Dinlerin kardeşliği üzerinden mesajlar verileceğini söyledi.

Düzenlenecek olan konu başlığına uygun olarak Fener Rum Patriği, Ermeni Patriği, Ortodoks Kilisesi yetkilileri ile görüştüklerini belirten Kamacı, Diyanet İşleri Başkanlığından da bu konu yetkili birinin çağrılacağını belirtti. Kamacı davetlilerden kesin cevaplarının önümüzdeki hafta alınacağını da sözlerine ekledi.

"MEDENİYETLER KOROSU DİDİM'DE"

Başkan Kamacı, bu yıl "Dinlerin Kardeşliği" konusunun ele alınmasından dolayı Hatay Medeniyetler Korosunun Festivalin son gününde Didim'de konser vereceğini bildirerek, "Bu koro tüm Ülke genelinde ve Dünyada bilinen bir koro; Burada Rahip, Papaz ve İmam bir arada koro da yer alıyor. Bu koroyu da Didim'e getireceğiz" diye konuştu.

Etkinlikler kapsamında Yunanistan'dan ekiplerin geleceğini belirten Kamacı katılımcılar arasından kurulacak olan Komisyonun diğer detayları ve içeriği belirleyeceğini söyledi.

"FESTİVAL TEMASI GÜZEL "

Başkan Kamacı'nın ardından konuşan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise Didim'de ilk kez Barış Festivaline katılacağını belirterek "Bu yıl Festival için seçilen tema çok güzel; ama ben geçen yıl ki programı inceledim. Bazı etkinlikler sanırım değişebilir ama bazıları değişmiyor mu? "derken soruya cevap veren Başkan Kamacı "Barış koşusu, barış yürüyüşü ve konserler değişmiyor." dedi.

Kaymakam Emiroğlu festival kapsamında farklı çalışmalarında olabileceğini belirterek kurulacak komisyonun bunları değerlendirmesini istedi.

İlçe Müftüsü Mikail Polat ise Festivalin konusunun güzel bir konu olduğunu belirterek kendisinin de her türlü katkıyı sunacağını söyledi.

"ATABAY'DAN ŞOK ÖNERİ"

Ardından söz alan Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ise, Festival'de belirlenen konu üzerinden biraz cesaretli ve yürekli davranılmasını isteyerek "Mademki Dinlerin kardeşliği konusu ele alınıyor. Belediye İmar planlarında vardır kilise yeri yada İbadet yeri olarak vardır. Biz de bu temaya katkı sağlayarak Didim'de Festival kapsamında bir Kilisenin temelini atalım. Bu geçtiğimiz yıllarda Antalya'da yapıldı. Böyle bir harekette bulunalım" dedi.

Atabay'ın önerisi toplantıya katılanlarda kısa da olsa şok etkisi yaratırken Başkan Kamacı planlarda kilise değil de İbadet yerlerinin bulunduğunu belirtirken Kaymakam Emiroğlu da, yasal olarak böle durumun olamayacağını bildiğini söyledi.

Ardından Didim Cem Evi Derneği Üyesi Ahmet Yılmaz ise, dinlerin kardeşliği temasının ele alınacağı panel ve toplantılarda Alevileri temsilen bir Bilim adamın da toplantılarda katılmasını önerdi.

Konuşmaların ardından katılımcılar arasından komisyon oluşturuldu; Komisyonda Belediye Meclis Üyesi Salih Bankoğlu, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şahap Gönül, İlçe Müftüsü Mikail Polat, Didim Rotary Kulübü Başkanı Mevlüt Gökdemir, Eğitim Sen adına Turgay Elçi, ÖDP adına Meliha Civelek, Cumhuriyet Kadınları Derneği adına Selma Özöğretmen, Mavişehir Sitesi adına Murtaza Altıok yer aldı.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png