Ercan DOLAPÇI -AYDINPOST


İran"ın 2005 yılında başlattığı ve ABD"nin engelleme çabalarına rağmen yürüyen “Barış Boru Hattı” projesinin hızlandırılması için Pakistan ve Hindistan"a iki günlük gezi yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, adeta çıkarma yaptı. İki ülkede de sıcak karşılanan Ahmedinejad, bu projenin bölgeye barış ve huzur getireceğini belirtti. Bağımsız ülkeler arasındaki ilişkileri hiçbir gücün engelleyemeyeceğini de vurgulayan Ahmedinejad, ABD"ye de çağrıda bulunarak bölgeden onuruyla çıkması gerektiğini kaydetti.

2005 yılında Hindistan ile imzalanan anlaşmayla İran doğal gazı ve petrolü, Pakistan üzerinden Hindistan"a oradan da Çin"e akıtılacaktı. 7,5 milyar dolara mal olacak projenin, 2012 yılına kadar bitirilmesi ön görülüyor. Bununla 1 milyar metreküp İran Doğalgazı, Pakistan ve Hindistan"a ulaştırılacak. Proje 25 milyar dolar ticari kapasiteye sahip. Hindistan"ın bu projeyle yılda 350 milyon dolar nakliyeden kazançlı olacağı bildiriliyor. Halen çalışmaların sürdüğü proje, ABD"nin açık tehditlerine rağmen ilerliyor. İran"ı tecrit politikasının bir parçası şeklinde gören ABD"nin bu tehditlerini Hindistan ve Pakistan kabul etmediğini birçok kez açıkladı. Buna rağmen proje istenilen hızda ilerlemiyor. İşte bunları ortadan kaldırmak için İran Cumhurbaşkanı iki ülkeye ziyarette bulundu.
Pakistan ve Hindistan seçimlerinin bitmesinin ardından 28- 30 Nisan tarihleri arasında önce Pakistan"a ziyaret eden Ahmedinejad, burada meslektaşı Perviz Müşerref tarafından sıcak karşılandı. Burada önemli bir öneri de Pakistan"dan geldi. Pakistan projeye Çin"in de dahil edilmesini istedi. Buna Ahmedinejad olumlu baktığını ve önemli bir adım olduğunu açıkladı.
İki ülkenin ekonomisi ve kültürü bölgenin ve dünyanın gelişmesi için yeterli kapasiteye sahip olduğu söyleyen Ahmedinejad, İran'nın Pakistan'la ilişkilerini enerji, elektrik ve doğalgaz sahasında geliştirmesi için hazır olduğunu ifade etti. Ahmedinejad, Pakistan"ın güvenliğinin İran"ın güvenliği olduğunu da ilave etti. Ahmedinejad, Müşerref"i İran"a da davet etti.

SRİ LANKA"YA DA GİTTİ
Buradan Sri Lanka"ya geçen Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Mahinda Raca Baksay tarafından karşılandı. Bu ülke ile ilişkilerinin geliştiğini belirten Ahmedinejad, tarımın gelişmesine ve diğer alanlarda işbirliğine hazır olduklarını belirterek, bu alanda ikili işbirliği anlaşması imzaladı. İran, Sri Lanka"da elektrik santrali ve baraj yapacak.
30 Nisan günü bölgenin önemli ülkesi Hindistan"ı da ziyaret eden Ahmedinejad, burada Cumhurbaşkanı Bayan Pratiba Patil ile görüştü. Yeni Delhi"de de sıcak karşılanan Ahmedinejat, iki ülke arasında köklü kültür ve ekonomik işbirliği olduğunu belirterek, "Barış Boru Hattı" projesinin ilişkileri taçlandıracağını kaydetti.
Ahmedinejad, iki ülke arasında ekonomik ilişkilere değinerek, beş yıl içinde iki ülke ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarabileceklerini ve Tahran-Yeni Delhi işbirliğiyle bu potansiyellerin kullanılması gerektiğini vurguladı.
Patil ise, İran ve Hindistan arasında ekonomik kapasitelerin en iyi şekilde kullanılmasını istediklerini, özellikle enerji, sanayi, maden, çelik sanayisi alanlarda iki ülke arasında önemli işbirliği zemini bulunduğunu vurguladı.
Hindistan Milli Konseyi Başkanı Zafer'ül İslâmhan iki ülke arasındaki ilişkileri İran"ın Mehr Haber Ajansı"na yaptığı özel açıklamada değerlendirdi. İslâmhan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Hindistan ve bölgeye yaptığı ziyaretin Amerika'nın bölge siyasetlerinin yenilgisinin açık göstergesi olduğunu söyledi. İslâmhan, Amerika'nın, İran ve Hindistan ilişkilerini bozmak için yoğun çaba harcadığını ve çeşitli komplolar kurduğunu ama İran Cumhurbaşkanının bölgeye gelmesiyle milyarlarca dolarlık işbirliği anlaşması imzalamasının ABD'nin siyasetlerini yenilgiye uğrattığını söyledi.