Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap; Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki su depolama alanlarındaki doluluk oranının Aralık ayında önceki yılın altında olduğunu hatırlatarak, “Son 2 ay içerinde etkili olan yağışlar sayesinde su mevcudu olarak geçen yılki seviyeye ulaştı” dedi.
Geçtiğimiz yıllarda etkili olan kuraklıktan en fazla etkilen bölgelerin başında gelen Ege Bölgesi'nde son 2 ay içerisinde etkili yağışların ardından yerleşim merkezleri ve tarım arazilerine içme ve sulama suyu sağlanan baraj ve göletlerdeki su seviyesi geçen yılın aynı dönemiyle eşit duruma geldi. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre Büyük Menderes Nehri ve bölgede işletmeye açılmış baraj ve göletlerde Aralık ayında önceki yıllar ortalamasının altında olan ve yaz aylarında ölü hacme yaklaşan su seviyesinde önemli ölçüde artış gözlendi.
Yağışların barajlar ve gölleri doldurmaya başladığını açıklayan DSİ Bölge Müdürü İndap; Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki baraj ve göllerdeki su rezervlerinin geçen yılın aynı dönemindeki orana ulaştığını söyledi. Son yağışların ardından su seviyesince ciddi bir artış olduğunu açıklayan İndap, “Geyik Barajı'nda geçen yıl bu dönemde yüzde 58 olan ve Aralık ayında yüzde 40'a seviyelerine yükselen doluluk oranının bu yıl yüzde 100"e ulaştı. Topçam Barajı'nda geçen yıl yüzde 30 ve Aralık"ta 13 olan oran yüzde 35'e, Karpuzlu Yaylakavak Barajı'nda geçen yıl 76 ve Aralık"ta 16 olan oran yüzde 83'e, Adıgüzel Barajı'nda geçen yıl yüzde 18 ve Aralık"ta 10 olan oran yüzde 15'e, Kemer Barajı'nda geçen yıl yüzde 47 ve Aralık"ta da yüzde 15 olan oran 41'e, Mumcular Barajı'nda geçen yıl yüzde 34 ve Aralık"ta yüzde 14 olan oran yüzde 31'e ve Gökpınar Barajı'nda geçen yıl yüzde 53 ve Aralık"ta yüzde 31olan doluluk oranının bu yıl da yüzde 53"e ve Işıklı Barajı"nda ise geçen yıl yüzde 50 ve Aralık"ta yüzde 31 olan oran 2009 Şubat ayı itibariyle yüzde 58'e ulaştı. Ayrıca bölgemizde bu yıl hizmete sokulan Bayır Barajı"nda doluluk oranı yüzde 51"e ve Cindere Barajı"nda ise yüzde 11"e yükseldi” diye konuştu.
Geçen yıl bu dönemde yüzde 61 olan ve Aralık ayında yüzde 21 olarak gerçekleşen göletlerdeki doluluk oranının 2009 Şubat ayı itibariyle yüzde 73"lere yükseldiğine değinen İndap, geçen yılın bu döneminde ve Aralık ayında yüzde 15"de kalan barajların doluluk oranının ise bu yıl yüzde 30 seviyelerine ulaştığını kaydetti. İndap, beklenen yağışlarla birlikte bu rakamların daha da yükselmesini beklediklerini sözlerine ekledi.