Yıllardır her, Aydın çiftçisinin kabusu olan Menderes taşkınları bu yıl aşırı yağışlara rağmen yaşanmadı. Koçarlı ve Söke Ovası"ndaki on binlerce dönüm arazi, Adnan Menderes Çine Barajı"nın su tutmaya başlaması ile su baskınından kurtuldu.
Afyon"da doğup Uşak, Denizli ve Aydın Ovalarını suladıktan sonra Ege Denizi"ne dökülen Batı Anadolu"nun en büyük akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri, Aydın, Koçarlı ev Söke ovalarında kışın taşması sonucu on binlerce dönüm ekili alan sular altında kalıyordu. Bu yıl Aydın"ın 141 yıllık rüyası olan Adnan Menderes Çine Barajı"nın su tutmaya başlamasıyla birlikte ovalarda sel baskını kabusu yaşanmadı.
YILDA ÜÇ ÜRÜN KALDIRLABİLECEK
Uzun yıllar sonra ilk defa kış aylarında taşmayan Menderes Nehri"nin taşkın sorununun çözülmesi ile nehir kenarında bulunan arazilerde yılda üç ürün kaldırılabileceği bildirildi. Geçmiş yıllarda Menderes"in taşması nedeniyle nehir kenarındaki arazilerin kış aylarında çoğunlukla boş bırakıldığını kaydeden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Çine Barajı"nın tamamlanmasının ardından ova kesimi için bu kışın çok öneli olduğunu belirtti. Çiftçilerin, bu yıl Menderes Nehri"nin taşıp taşmaması durumuna göre bundan sonraki yılların planlamalarını yapacağını dikkat çeken Posacı, “Bugüne kadar Menderes Nehri"nin geçtiği yerlerde her kış ayında sel baskınları yaşanıyordu. Çine Barajının su tutmaya başlamasıyla birlikte çiftçimiz ümitli bir bekleyiş içerisine girmişti. Bu yıl yağan ve sel felaketlerine neden olan yağmurlara rağmen biz Menderes"in taştığına dair hiçbir üyemizden ihbar almadık. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Üç ürün kaldırdığımız Aydın, Koçarlı ve Söke Ovalarının Menderes Nehri"nin geçtiği kesimlerde yılda tek ürün kaldırılabiliyordu. Bundan sonra sadece yaz aylarında ürün kaldırılan kesimlerden yılda iki yada üç ürün kaldırabileceğiz” dedi.
Sulama ve taşkınları önleme ve enerji üretme amacıyla yapılan baraj sayesinde 22 bin 358 hektarlık alan sulanabilecek. 9 Bin 100 hektarlık araziyi de taşkınlardan koruyacak olan baraj su tutmaya başladıktan sonra ilk sınavını vermeye başladı. Yıllardır Büyük Menderes Nehri"nin taşkınlarını önleyecek ümidi beslenen Adnan Menderes Çine Barajı sel felaketlerine neden olan yağışlara rağmen taşmaması ümitleri boşa çıkarmadı.
Yağışlara rağmen Menderes Nehri"nin taşmamasının çiftçiler için olduğu kadar kendileri içinde mutluluk verici olduğunu ifade eden Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, taşkınların önüne geçilmesiyle taşkınlardan zarar eden üreticinin bundan sonra rahat edeceğini dikkat çekti. Şuana itibariyle taşkın sorunu yaşanmadığını belirten Vali Coş, “Adnan Menderes Çine Barajı"nın fonksiyonlarından biri de zaten taşkınları önleme. Bu bakımdan barajın su tutmaya başlaması hemen önemini ortaya koydu. Sele neden olan yağışlara rağmen yılardır bir kabus olan Menderes Nehri taşkınları son buldu diyebiliriz. Bu da her yıl 50 Milyon TL"lere varan taşkın zararlarının aksine fazla ürün ekilip biçilmesiyle üreticinin fazla para kazanması anlamı taşıyor. Bu bakımdan çok mutluyuz. Bu mutluluğu bizlere yaşatan barajın tamamlanmasında emeği geçen başta Başbakanımız olmak üzere, her fırsatta bölgeye ziyarete gelip baraj inşaatıyla yakından ilgilenen Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu"na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Menderes"in bu yıl taşmaması durumunda gelecek yıldan itibaren yıllardır kış aylarında boş kalan arazilerin ekilip dikilebileceği öğrenildi.