Çevreciler, baraj çevresindeki çöplerin büyük tehlike yarattığına dikkati çekerek, bir an önce önlem alınmasını istediler.
Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) yöntemi ile inşa edilen ve yükseklik yönünden Türkiye"nin ve Avrupa"nın 1'inci, dünyanın ise 5'inci büyük barajı olma özelliğine sahip Çine Barajındaki su seviyesi yağan yağmurlarla birlikte yükselmeye başladı. Aydın-Muğla yoluna dikilen “Çine Barajı manzara izleme seyir terası” tabelasını gören araçlar, direksiyonu kırarak seyir terasından barajı izlemektedir. Birçok yerde olduğu gibi, manzara izleme seyir terasında da çöp manzaraları görülmektedir.
Çevrede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) üyeleri yaşanan tehlikeye dikkat çekti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü imzasıyla yayınlanan açıklamada, “ Seyir terasından baraj manzarasını izleyenler, kullanılıp attıkları atıklarla alanın etrafını çöplüğe çevirmiş durumdadır. Görüntü kirliliğine neden olan bu çöpler, aynı zamanda barajı görmek için buraya gelen kişilere karşı çok çirkin bir görüntü oluşturmaktadır. Eğer bu gidişata bir çözüm bulunmazsa, seyir terası çöp dağına dönüşeceği kesindir “ denildi.
Seyir terasının insan kaynaklı olarak büyük bir hızla kirletildiğine dikkat çekilen EKODOSD açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “ Çöpler yağmur sularıyla birlikte vadiye inerek, barajdan gelen sularla menderese karışmakta ve bölgedeki birçok köyün çöpleriyle birlikte menderes vasıtasıyla sulak alanlara ve denize ulaşmaktadır. Günümüzün en büyük çevre sorunlarından biri olan çöpler, sulak alanlarımızın geleceği için büyük tehdit oluşturmaktadır. Su canlıları ve kuşlar için bu tür çöpler büyük tehlike içermektedir. Çöpler çoğalmadan seyir terası alanına bir uyarı tabelasının dikilmesi ve çöp konteynırının konulması gerekir. Çevre duyarlılığı ve toplumun çevre bilincine sahip olması ne kadar önemliyse, ilgili kurum-kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin de çevre konusunda hassasiyet ve duyarlılık göstermesi o kadar önemlidir. Alana gelenlerin ilgisini baraj değil, buradaki çöpler çekmektedir. Acil çözüm üreterek buraya atılan çöplerin ekosisteme zararları ve yaratacağı görüntü kirliliğinin önüne geçilmeli, çöp dağlarının oluşması engellenmelidir “