Libya’nın bankada sahip olduğu varlıklar donduruldu.
 
LİBYA’DA halk ayaklanması sonrası Birleşmiş Milletleri’in (BM), Kaddafi ve yakınlarının mal varlıklarını dondurma kararı sonrası Türkiye’de de operasyon gerçekleşti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 8 yıl aradan sonra bir bankaya el koydu. Birleşmiş Milletleri Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili aldığı kararları uygulayan TMSF, Arap Türk Bankası A.Ş.’nin (A&T Bank) yönetimini devraldı.  Fon’un Arap Türk Bankası’na el koyma tarihi ilginç bir güne denk geldi. TMSF, 3 Temmuz 2003’te Uzan Grubu’na ait İmarbank’a el koymuştu. TMSF’nin, Türk ve Libya ortak bankası A&T Bank’a el koyma süreci üç aşamada gerçekleşti. Öncelikle Bakanlar Kurulu, BM Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1972 sayılı kararına uyma kararı aldı. Bu karar Resmi Gazete’nin 2 Temmuz tarihli sayısında yayınlandı. Bakanlar Kurulu’nun ‘uyma kararının’ ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) düğmeye bastı. BDDK, A&T Bank’taki yüzde 62.37 hissenin sahibi  Libyan Foreign Bank’ın (LFB) sahip olduğu varlık, fon ve ekonomik kaynaklarının dondurulması kararı aldı. Bu kararın ardından TMSF, bankanın yönetimini görevden aldı ve yerine Türk yöneticileri atadı.
 
İtalya ve İspanya da el koymuştu
 
El koyma kararı dün BDDK ve TMSF tarafından yapılan eş zamanlı açıklamalarla  duyuruldu.
 
BDDK, bankaya BM kararı doğrultusunda el konulduğunu hatırlatarak, işler normale döndüğünde TMSF’nin banka yönetiminden çekileceğini vurguladı. Açıklamada, Arap Türk Bankası A.Ş’nin mali yapısının sağlamlığı, likidite ve sermaye yeterliliği düzeyi gibi temel bankacılık göstergeleri bakımından BDDK düzenlemelerine uyumlu bir banka olduğu ve bankacılık faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. TMSF’den yapılan yazılı açıklamada ise el koyma süreci özetlenerek, bankanın tüm bankacılık faaliyetlerini yapmaya devam edeceği bildirildi. Öte yandan bu operasyonun benzeri birkaç ay önce İtalya ve İspanya’da da yaşanmıştı. LFB’nin hakim sermayedar olduğu İtalya’da kurulu Banca UBAE SpA ile İspanya’da kurulu Aresbank S.A.’nın yönetimlerine  iki ülkenin ilgili devlet birimleri el koymuştu. 
 
YENİ YÖNETİM İŞBAŞI YAPTI
 
TMSF’den yapılan açıklamada, Fon’un temettü hariç ortaklık haklarının kullanılmasını teminen, A&T Bank’ta Libyan Foreign Bank’ı temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür yerine yönetim kurulu üyeleri olarak, Feyzi Çutur, İsmail Güler, Oğuz Kayhan, Hikmet Aydın Simit ve Yusuf Dağcan ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak Osman Arslan’ın atandığı belirtildi. 
 
BDDK BAŞKANI TEVFİK BİLGİN 
 
Zamanı gelince iade edeceğiz
 
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF tarafından yönetimine el konulan Arap Türk Bankası’nın perde arkasını Star’a anlattı. Arap Türk Bankası olayının geçmişte el konulan bankalarla karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Bilgin “Bankacılık tarihinde ilk kez böyle bir operasyon yapılıyor. Bankaya el konulması söz konusu değildir. Hakim ortağın, bankacılık faaliyetinde bulunma şartlarını kaybetmesi nedeniyle yönetimi kontrol altına alınmıştır. Yani bankanın, itibarını sağlamak için operasyon yapılmıştır” dedi. Bankanın mali bünyesinin çok sağlam olduğunu vurgulayan Bilgin, dolayısıyla bankanın mali bünyesinden kaynaklanan bir maliyetinin de olmadığını söyledi. Bilgin “Bankayı emanete aldık. Emaneti gerekli şartlar oluştuğunda yine sahibine teslim edeceğiz” diye konuştu. BDDK Başkanı Bilgin, kararı cumartesi günü aldıklarını belirterek, TMSF’nin de kararı uygulayıcı olarak yönetime yeni kişiler atadığını kaydetti. 
 
1977 YILINDA KURULDU
 
Aktif büyüklüğü 2 milyar dolar
 
A&T Bank’ın büyük hissesi, Libya Merkez Bankası’nın yüzde 100 hissesine sahip olduğu The Libyan Foreign’e ait. Bankanın, yüzde 30 hissesi ise Ziraat Bankası ve Türkiye İş Bankası’na ait bulunuyor. 1977’de Arap-Türk Bankası adıyla kurulan A&T Bank, Türk bankacılık kanun ve mevzuatına uygun olarak faaliyet gösteriyor. A&T Bank, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki işadamları arasında ticari ilişkileri tesis etmenin yanı sıra, uluslararası para piyasaları, yabancı para işlemleri, global finans ve mevduat toplama faaliyetleri gibi her türlü bankacılık yapma iznine sahip. Bankanın aktiflerinin değeri 18 milyar doları aşıyor. 2 milyar lirayı aşkın aktif büyüklüğü ve 240 milyon lira ödenmiş sermayesi olan banka, Türkiye Bankalar Birliği’nin 31 Mart 2011 verilerine göre Türkiye’de 6 şube ve 251 çalışan ile hizmet veriyor.