MB'nin gecelik faizleri tek haneye indirmesinin ardından bireysel ve ticari kredi faizlerinin de tek haneye inip inmeyeceği merak ediliyor. Özel sektör banka yöneticileri ne dedi

Merkez Bankası (MB) ocak ayından beri gerçekleşen dördüncü indirimle gecelik faizleri 9.75'e, yani 'tek haneye' indirdi. Şimdi herkesin yanıtını merak ettiği soru: 'Acaba bu faiz indirimleri kredi faizlerine yansıyacak mı?' Kısa vadede buna olumlu yanıt vermek zor. Gerçi Halkbank esnafa kullandırdığı kredi faizini yüzde 9'a çekti ama bunun sektör geneline yayılması zaman alacak.

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız bankacılara göre, önümüzdeki dönemde 'Tek haneli kredi faizleri hayal.' Çünkü risk algısı hala yüksek ve kanuni takiplerdeki artış oranları kredi cephesinde faiz düşüşlerini engelliyor. Kredi maliyetlerinde temel girdinin mevduat olduğuna dikkati çeken sektör temsilcileri, 'Gecelik faizlerle ortalama vadesi 30 gün olan mevduat faizlerini kıyaslamak doğru değil.

Çünkü mevduatın ortalama vadesi 30 gün. Kredilerde ise türüne göre bir yıl ile beş yıl arasında değişiyor. Vade uyumsuzluğu sözkonusu. Kredi maliyetlerini etkileyecek bir gelişme olmadığı için kısa vadede bireysel veya ticari kredi faizlerinin düşmesi zor' değerlendirmesinde bulundu.

Risk algısı yüksek tek hane çok zor

- Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray: Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi doğru bir hareketti. 75 baz puanlık bir indirim daha gelebilir. Buna karşılık kredi faizlerinin aynı ölçüde bu indirimi takip etmediği doğru. Bunun sebeplerinden bir tanesi risk algısıdır.

Dünyadaki ekonomik problemin sonuna geldiği ve dip yaptığına ilişkin somut veri yok. Türkiye'nin dünyadan gelen etkilerden sıyrılması, tüketici güveninin yerine oturması ve normal günlere dönülmesine epey zaman var. Bugünlerde risk algısı yüksek. Çok ciddi kredi talebi de yok. Bankalarda da krizin derinleşmesinden beri belli bir isteksizlik gözleniyor. Dolayısıyla kredi faizlerinin çok hızlı aşağı ineceğini zannetmiyorum.

Halk,esnaf kredi faizini %9'a çekti

HALKBANK, ticari ve KOBİ kredilerinin faiz oranlarını 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde indirdi. Bu indirim kapsamında, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) aracılığıyla kullandırılan esnaf kredisinin faiz oranı yüzde 9 oldu.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 'Bankamız uzun süredir bu faiz indirimi üzerinde çalışıyordu. Piyasa koşullarının uygunluğunu göz önünde bulundurup bu indirimi gerçekleştirdik. Türkiye tarihinde ilk defa faiz oranı tek haneye düşen esnaf kredisinin ülkemiz ekonomisini canlandırmada büyük rol üstleneceğini düşünüyoruz' dedi.

Batık krediler faiz düşüşüne engel

- Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer: İhtiyaç, konut, taşıt kredilerinin maliyetlerini belirlemede belli girdilerimiz var. En önemli girdimiz mevduat faiz oranları. MB'nin açıkladığı overnight faizler. Mevduatta ise ortalama vade 30 gün.

İkinci konu vade uyumsuzluğu. Mevduat 30 günlük süreyle tutuluyor. İhtiyaç 12 ay, konut 60 ay vadeyle kullandırılıyor. Oranların tek haneye veya 1'in altına inmesini beklemiyoruz. Ayrıca kısa vadede bir indirimi daha yansıtacak bir maliyet düşüşü görmedik. İşsizliğin yükselmesi, bireysel kredi geri dönüşünde bir yükselmeye neden oluyor. Kanuni takip oranlarındaki artış, kredi fiyatlamasının içinde bir etken olduğu için oranlarının düşmesini engelliyor.

Akşam