Yeni Şafak'ın öncülük ettiği ve ardından bir çok basın yayın organı tarafından haber yapılarak kamuoyuna duyurulan ortak ATM kullanımındaki soygun boyutuna varan ücretlerin bilgisizliği bankaları hizaya getirdi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, ortak ATM paylaşımında tüketicinin doğru bilgiye sahip olması için işlem anında bilgilendirilmesinin en doğru yol olduğunu belirterek, hem Bankalararası Kart Merkezi (BKM) hem bankaların kendi sistemlerinde bu mesaj yapısının kurulacağını, yaklaşık 3 ay içinde bunun kurulabileceğinin öngörüldüğünü bildirdi. İş Bankası'nın sektörde en fazla sayıda ATM cihazı bulunduran banka olduğunun altını çizen Aran, “Sektörün attığı ortak ATM kullanımını İş Bankası olarak biz de desteklemek istedik. Eğer sektörün lideriyseniz bizim destekleyemediğimiz bir şey eksik kalırdı. O nedenle biz bunun içinde yer aldık' diye konuştu.

BİRBİRLERİNDEN ALIYORLAR

Ortak ATM kullanımında gündeme gelen tüketiciden alınan masraf konusuna da işaret eden Aran, “Paylaşımda olan, aslında bankaların bankamatikler konusundaki maliyetlerini bankalar arası takas komisyonuna benzer şekilde birbirleriyle paylaşmasıdır. Paylaşım komisyonunu, bankalar birbirinden alıyor. O müşteriden ne kadar ücret alınacağını, kartın sahibi olan banka belirliyor' açıklamasında bulundu.

Şu ana kadar 100 bin işlem yapıldı

Türkiye'de diğer banka ATM'lerinden para çekme ortalamasının 150 lira olduğunu kaydeden Aran, masraflarda İş Bankası'nın uyguladığı tarifenin yüzde 1 artı 1,70 lira şeklinde belirlendiğini, yani 100 lira çeken bir kişinin 2,70 lira ödediğini anlattı. Hakan Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bizim bankamatiklerimiz kullanıldığında maliyet avantajını sağlayan da biz değiliz, müşteriden komisyon alan da biz değiliz. Dolayısıyla tüketicinin doğru bilgiye sahip olması için işlem anında bilgilendirilmesi en doğru... Dolayısıyla ikili yapı tasarlandı. Bir tanesi hızlı, ama geçici...' İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aran, ortak ATM paylaşımı uygulamasında 23 Ekim itibarıyla diğer banka müşterilerinin İş Bankası bankamatiklerinden para çekme işlem sayısının 100 bin adete ulaştığını, işlem tutarının da 16,7 milyon lira olduğunu bildirdi. Aran, ayrıca İş Bankası bankamatiklerinden ayda yaklaşık 8 milyon işlemde 2 milyar lira civarında para çekildiğini ifade etti.

Kamuoyuna ilk olarak Yeni Şafak duyurdu

1 Ekim tarihinde sessiz sedasız işleme konulan ortak ATM uygulamasının aslını vatandaşa ilk olarak Yeni Şafak gazetesi duyurdu. 3 Ekim 2009 tarihinde yaptığımız, 'Bankaların ortak soygun noktası' başlıklı haberle, ortak ATM uygulamasına geçilmesiyle birlikte, bankacılık sektörü 'paradan para kazanma' yolunda yeni bir kazanç kapısı daha yarattığını ve bu uygulama ile her banka para çekmeden en az 3 lira ek ücret alırken, bakiye sorgulama bile paralı olduğunu belirttik. Bununla birlikte vatandaşta bu konuyu öğrendi.

Sanayi Bakanlığı ayağa kalktı


3 Ekim tarihinde çıkan bu haberin ses getirmesinin hemen ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçti. Bakan Ergün'den 'ortak soygun'a jet inceleme Sanayi Bakanlığı ATM komisyon tutarlarını inceleyemeye aldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bankacılık sektörünün ortak ATM uygulamasıyla nakit çekim ve bakiye sorgulama işlemlerinden farklı ücret alınmasını tüketici hakları yönünden inceleyeceklerini söyledi./yeni şafak