Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, sanayicilerin “KOBİ'lerimiz bankaların ağır kredi maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor” eleştirilerine, “Kabul ediyoruz ki maliyetlerimiz yükek, vadelerimiz kısadır. Bunlar doğrudur. Fakat bu kesimin, kredi talebinin de son derece sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu hususlar artık taraflar arasında mutlaka konuşularak, tartışılarak yeni yol ve yöntem belirlenmesi gerekiyor” karşılığını verdi.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Mart ayı olağan meclis toplantısının konuğu olan Aydın, Türk bankacılık sektörüne değinirken, bankaların para kazanmasının iyi bir şey olduğunu söyledi. Bankaların çok para kazandığında öz kaynaklarını artıracağını dile getiren Aydın, “O zaman da bunu reel sektörün hizmetine tahsis edeceğiz” dedi.

“1 TRİLYON TL KREDİ OLUŞTURMA KAPASİTESİNE SAHİBİZ”
Aydın, bankaların bugünkü öz kaynak yapısına ve sermaye yeterlilik rasyosuna bakıldığında, yaklaşık 1 trilyon TL kredi oluşturma kapasitesi bulunduğunu, halen mevcut kredilerin 700 milyar TL olduğu varsayıldığında, bankaların sermaye yeterlilik rasyosu ve özkaynak yapılarının güçlü olduğunu vurguladı.

İSTANBUL’UN KREDİ PAYI DÜŞTÜ
İstanbul’un kullandığı kredi payının azaldığını ve yüzde 46,1’den yüzde 40,4’e gerilediğine dikkati çeken Aydın, “İstanbul’un kredilerde payının azalması dikkat çekici bir durum” değerlendirmesinde bulundu. Konuşmasında Avrupa’daki krize de değinen Aydın, “Beklediğimiz anlamda risk tamamen ortadan kalkmadı. O nedenle kredi verenlerle, kredi alanların birbirleri ile daha yakın çalışması gerekiyor. Kabul ediyoruz ki bizim vadelerimiz kısadır, kabul ediyoruz ki maliyetlerimiz yüksektir. Bunlar doğrudur ama bu kesimin, kredi talebinin de son derece sınırlı olduğunu görüyoruz. Dünyanın gelişimini, rekabeti, ölçek ekonomisi normlarını dikkate aldığımızda, artık bu husus taraflar arasında mutlaka konuşularak, tartışılarak yeni yol ve yönetim belirlenmesi gerekiyor” dedi.

“PARA KAZANMAYA DA MAKUL KREDİ VERMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ”
Sanayicilerden gelen soruları da yanıtlayan Aydın, para kazanmadan faaliyetlerini devam ettirme lüksünün kimsede olmadığını belirterek, “Bu parayı kazanmamız lazım ki sürdürülebilir bir şey yapalım. Para kazanmaya da devam edeceğiz, makul kredi vermeye de devam edeceğiz. Bankalar Birliği olarak bizim görüşümüz budur. Düşük kar marjı, yüksek hacim… Bizim arzu ettiğimiz budur” dedi.

Tasarruflara ilişkin bir başka soruya Aydın, hükümetin aldığı önlemlerle tasarrufun miktarının artırılmasının hedeflendiğini hatırlatarak, “Tasarrufların miktarı artmasa da kalitesinin artırılması son derece önemli. Biz, ekonomi yönetiminin bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz. İnşallah tasarrufların miktarını artırırız ancak artıramayıp, kalitesini artırsak bile kredi kullandırırken daha rahat edebiliriz” dedi.