Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen yeni Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı bankaları harekete geçirdi. Komisyonlarda görüşülmeye başlanacağı için en erken ekim ayında yasalaşması beklenen taslaktaki bir madde bankaların aracılık hizmetinde bulunmalarını tamamen ortadan kaldırıyor. Bir başka ifade ile eğer taslakta herhangi bir değişikliğe gidilmez ise bankalar müşterilerine yatırım fonu katılma belgesi, hazine bonosu, devlet tahvili, özel sektör tahvili ve türev kontratları gibi sermaye piyasası ürünlerini satamayacak ve bu ürünlerin aracılığını yapamayacak. Bu durumdan bankaların özellikle özel bankacılık birimlerinin ciddi şekilde etkileneceği konuşuluyor. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda sermaye piyasası ürünlerinde aracılık yetkisi tamamen aracı kurumlara geçiyor.

PORTFÖYLERİNİ DE ALAMAYACAKLAR

Kanun tasarısının 37. maddesinde yatırım faaliyetlerinin yatırım kuruluşlarınca yapılması öngörülüyor ve yatırım faaliyetlerinden sermaye piyasası araçlarının aracılık amacıyla alım satımında ve halka arza aracılıkta aracı kurumlar münhasıran yetkili kılınıyor. Yani tek yetkili oluyor. Bu ifade ile bankalar bir anlamda aracılık hizmetlerinden uzaklaştırılmış olacaklar. Eğer tasarıda herhangi bir değişikliğe gidilmezse, 37. maddenin c bendinde yer alan ifadeye göre bankalar, sermaye piyasası araçlarını kendi nam ve hesabına bile alamayacaklar. çok bankaların hazine birimlerini yapılan piyasa yapıcı bankalar toplantısında, Müsteşarlığı temsilcilerine de ilettikleri öğrenildi.

Türkiye Bankalar Birliği çalışma grubu oluşturdu

Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'ndaki maddeden rahatsız olan Türkiye Bankalar Birliği kendi bünyesinde bir çalışma gurubu oluşturarak tasarının değiştirilmesi için çalışmalara başladı. Çalışma grubunun hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu ve Meclis'in açılmasıyla birlikte tasarıda gerekli değişikliklerin yapılması için görüş bildireceği belirtildi. Konuyla ilgili olarak SPK ile de bir araya gelecek olan Bankalar Birliği'nin durumdan duydukları rahatsızlığı SPK tarafına bildirecekleri belirtiliyor. SPK, cephesinin ise bu konuda geri adım atmak istemediği ve sermaye piyasası ürünlerindeki aracılık yetkilerini çoğunluğu bankaların iştiraki olan aracı kurumlara vermek istediği belirtiliyor.

KAYNAK: Habertürk