Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili merakla beklenen açıklamasını yaptı. Günlerdir konuşulan yaş sınırı ve fiyat konusu beklenen gibi çıktı. Ancak sürpriz, 21 günlük temel eğitimin kalkması oldu. İşte Türkiye'de yaklaşık 460 bin kişiyi kapsayan 30 yaş üstü bedelli askerlikle ilgili detaylar: 

GELİR ŞEHİT AİLELERİNE: 
Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelir şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK'ya, Jandarmaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na aktarılacak. 

38 YAŞ KALKTI: 
3 yıl yurt dışında çalışıp dövizle askerlik yapmak için 38 yaş sınırı kalktı.
Yaş gözetilmeksizin 10 bin euro verenler, 21 gün temel eğitim almadan askerlik yapmış sayılacak. 

HER YAŞA BİN LİRA: 
30 yaşından gün alanlar, bedelli askerliğe hak kazanacak. Kanun Resmi Gazete'de yayınlandığı gün, 6 ay içinde 30 bin lirayı ödeyebilecekleri gibi; yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da 21 gün temel askerlik eğitimi almayacak. 

'VİCDANİ RET'E RET: 
Vicdani ret gibi bir düzenleme söz konusu olmayacak. 

TAKSİT YAKAR
Şu anda bedelliden yararlanabilecek 460 bin yükümlü var. Bedelli için başvuruda bulunanlar, ilk taksidini ödedikten sonra şayet ikinci taksiti ödemezse bedelli haklarını kaybedecek. Silah altına alınacak. 

BEDELLİ BEKLEYEN ÜNLÜLER
Mete Horozoğlu (36) Kenan Doğulu (37) Okan Yalabık (33) Sinan Akçıl (30) Rıza Kocaoğlu (32) Engin Akyürek (31) Şahan Gökbakar (30) Mithatcan Özer (31) Murat Boz (31) Gökhan Özen (32) Sarp Apak (30) Tolga Karel (33) Yalın (31)

BURDUR ÜZGÜN!
Ekonomisi büyük ölçüde bedelli askerliğe bağlı olan Burdur, yeni bedelli askerlik uygulamasında temel eğitimin kaldırılmasından büyük zarar görecek gibi... Burdur esnafı, şimdiden dertli... 

KREDİ YARIŞI
Bedelli 
belli olunca bankalar da birer birer kredilerini açıklamaya başladı: 

 ŞEKERBANK: 3-12 ay vadede kredi faiz oranını yüzde 1.30, 13-60 ay vadedeki faiz oranını ise yüzde 1.40 olarak belirledi. 
 TEB: Yüzde 1.40 faizle 36 ay vadeli kredi sunacağını açıkladı. Dosya masrafı yok. 
 GARANTİ BANKASI: Yüzde 1.46 faiz ve 60 ay vadeyle kredi imkanı sunuyor. 
 DENİZBANK: 60 aya varan vadeyle 3 ay ötelemeli kredi imkanı sunuyor. 
 AKBANK: Yüzde 1.30-1.40 faiz oranıyla 3 aya kadar taksit erteliyor. 
 YAPIKREDİ: Yüzde 0.59-1.49 faiz imkanı var. takvim