11 kişilik yönetim kurulunda CHP"yi temsil edecek 4 üye içinde Baykal"ın uzun süredir kavgalı olduğu Adnan Keskin"in de bulunması, “Baykal, CHP kurultayı öncesi İş Bankasıı üzerinden matematiksel hesap yapıyor” yorumlarına neden oldu. İş Bankası"nda CHP"yi avukat kökenli 4 isim temsil edecek



Türkiye"nin en büyük bankaları arasında yer alan İş Bankası"nın Genel Kurulu dün yapıldı. 11 kişilik yeni yönetime CHP hisselerini temsilen de 4 yeni üye atandı. Bu isimler İsmet Atalay, Tuncay Ercenk, Ali Sözen ve Adnan Keskin oldu.



Yönetimde ayrıca Tülin Aykın, Caner Çimenbiçer, Salih Kurtuluş, Fevzi Onat, Savaş Taşkent, Füsun Tümsavaş ve Ersin Özince de yer aldı.
İş Bankası"nda Mustafa Kemal Atatürk"ten miras kalan yüzde 28.09"luk hisseye karşılık 11 kişilik yönetimde 4 yönetim kurulu üyeliği hakkı bulunan CHP"nin bu genel kurul öncesi belirlediği isimler CHP Kurultayı öncesi dikkat çekici bulundu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski genel sekreteri Adnan Keskin"e vefa örneği göstererek İş Bankası Yönetim Kurulu"na atadı. Baykal, 1999 seçimlerinin ardından yapılan kurultayda yollarını ayırdığı ve bir daha da bir araya gelmediği Keskin"i, İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği"ne atayarak barış çubuğunu uzatmış oldu.

Kurultay hamlesi mi?

CHP lideri Baykal"ın eski genel sekreteri ve eski Denizli Milletvekili Adnan Keskin"i, İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği"ne ataması muhalefet kulislerinde “kurultay hamlesi” olarak değerlendirildi. Denizli İl delegeleri üzerinde etkili olan Keskin"in atamasının yapılması genel merkez çevrelerinde Baykal"ın vefa örneği olarak yorumlandı. VATAN"ın ulaştığı Keskin ise “Ben Deniz Bey ile uzun zamandır görüşmüyorum. Beni önceki gün Baykal"ın özel kalem müdürü aradı. "Genel Başkanımızın böyle bir düşüncesi var. Kabul eder misiniz?" diye sordu. Önce şaşırdım sonra kısa bir süre düşünerek kabul ettim” dedi. Keskin, parti içinde Baykal"ı eleştiren ancak Haluk Koç ve diğer muhaliflerle teması olmayan bir isimdi.
Baykal, İş Bankası"nın diğer üyeliklerine ise Antalya eski Milletvekili Tuncay Ercenk, İstanbul eski Milletvekili İsmet Atalay ile İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sivas Milletvekili Nurettin Sözen"in kardeşi Prof. Ali Sözen"i atadı. Ali Sözen, geçtiğimiz seçimlerde ağabeyine rağmen CHP"den aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Baykal, tarafından atanan dört isminde avukat olmaları, bankacılık sektörü ile ilgili herhangi bir tecrübelerinin bulunmaması dikkat çekti.
Bu durum, global kriz derinleşirken banka idaresinin öneminin arttığı bir ortamda bankacılık sektörü tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Finans sektörü temsilcileri durumu, “Türkiye"nin en büyük en önemli özel sektör bankasında her bir yönetim kurulu üyesinin, çalkantılı dönemde yol gösterici, deneyimli tecrübeli isimlerden oluşmasında büyük yarar var. Her üyenin çalkantı döneminde bir katkısı olabilmeli. Buna karşılık 11 kişilik İş Bankası Yönetimi"nin 4 üyesinin bankacılıkla hiçbir ilgisi olmayan, sadece Deniz Baykal"ın siyasi hesaplarına yönelik atanan isimler olması büyük şanssızlık, banka için de risk” değerlendirmesini yaptılar.