> Sabah saatlerinde büyük düşüşle perişan olan yatırımcılar, öğleden sonra görülen toparlanma ile moral buldu.
 
BORSA DESTEK MESAJIYLA ÇIKTI
 
İlk seansı yüzde 3.47 düşüşle kapatan borsa, ekonomi yönetiminin “Gereken her adımı atma gücümüz var” açıklamasıyla yükseldi.
 
Günlerdir dünyadaki olumsuz gelişmelerle sarsılan ve güne panik satışlarla başlayan İMKB’yi dün banka hisseleri ipten aldı. Günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi kurmaylarıyla yapacağı toplantının sonucu ve FED’in alacağı kararları bekleyerek geçiren İMKB, ABD borsalarının yüzde 2 civarında yükselmesiyle kayıplarını kapattı. Seansı 677 puan artışla yüzde 1.3 yukarıda kapatan İMKB, bu kazancını bankacılık sektörü hisselerine borçlu.
 
Bankacılık hisselerinin tavsiye edilen fiyatının neredeyse yarı fiyatına düşmesi üzerine alımlar bu hisselere yöneldi. Günü yüzde 2.82 yukarıda kapatan banka hisseleri İMKB’yi de yüzde 1.3 yukarı taşıdı. Gün içinde gerginlikle yükselen altın, dolar ve euro da kapanışta düştü. Güvenli liman olarak kabul edilen altının onsu gün içinde 1780 dolara kadar ulaştıktan sonra kapanışta 1752 dolar oldu. Piyasada karaborsaya düşen Cumhuriyet altını da gün içinde 680 liraya çıktıktan sonra 664 liraya kadar geriledi. TL’ye karşı son günlerde önemli oranda değer kazanan dolar ise gün içinde 1.7900 lirayı gördü. Ancak Merkez Bankası’nın ikinci müdahalesinin yanı sıra İş-Kur’un satışları doları 1.7710’a geriletti. Önceki gün tarihi zirveye ulaşan euro da dün tekrar kırdı. Fakat kapanışa yakın gerileyerek 2.5220’ye indi. Dün hem içeride Başbakan’ın toplantısını, hem dışarıda FED’in açıklamalarını bekleyen piyasalar her iki toplantının da sonucu açıklanmadan kapandı. Piyasanın kapanmasının ardından ABD borsaları FED’den olumlu karar çıkacağı beklentisiyle yüzde 3’e yakın prim yaptı.
 
Cumhuriyet 680 lirayı gördü kuyumcularda işler durdu
 
Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin notunun düşürülmesi, bütün dünyada kriz algısını üst seviyeye çıkardı. Kriz dönemlerinin ‘güvenli limanı’ olan altın, bu algıyla peş peşe rekorlar kırmaya başladı. Haftalardır rekorunu yenileyen altının onsu, dün 1780 dolarla yeni zirvesine koşunca, iç piyasa da hareketlendi. Cumhuriyet altını 680 liraya, çeyrek de 170 liraya vurdu.
 
Rekorun ardından endişelerin biraz olsun yatışması, altının rekor seviyeden dönmesine sebep oldu. Öğleden sonra gelen satışlarla ons 1750 dolara, Cumhuriyet de 668 liraya kadar geriledi.
 
Günün kapanışında ise işlemler 664 lira fiyattan gerçekleşti. Fiyatlarda aşırı oynaklık, kuyumcuları da vurdu. Özellikle turizm yörelerinde yabancı turistlere mal satan kuyumcular, siftahsız günler yaşıyor. İstanbul Kapalıçarşı’da ise kuyumcular, “Normalde düğün mevsimi olan yaz aylarında satışlarımız yok denecek kadar azaldı. Alması gereken almıyor. Elinde altın bulunduranlar da yükselme beklentisiyle satmıyor. Bu devam ederse, birçok kuyumcu kepenk kapatır” diyor.
 
Doları MB’nin faizi ile işçinin satışı dizginledi
 
Yoğun taleple dün 1.79 liraya kadar çıkan dolar, önce müdahale, ardından piyasalara verilen güvenle düştü. Hızlı yükselen doları, günlük döviz satış ihaleleriyle durduramayan Merkez Bankası, sabah saatlerinde doların borç verme faiz oranını yüzde 5.5’ten yüzde 4.5’e çekerek müdahale etti. Ardından da “Gerekli görüldüğü takdirde müdahale edilecek” açıklaması geldi ve dolar gevşedi. Gün ortasında 1.7720 TL’ye kadar düşen dolar, İşsizlik Sigortası Fonu’nun satışıyla geriledi. ve günü 1.7710 liradan kapattı. Euro ise günü 2.5220 liradan tamamladı.