İlçe İdare Şube Başkanları aylık olağan toplantısında konuşan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, halkın kurumlardan daha sıcak ve samimi ilgi, destek, sevgi, şefkat görme isteği olduğunu belirtti. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerin vatandaşa güler yüzlü hizmet vermesi gerektiğini anlatan Kıcıroğlu, memurun gelenlere her ne sebeple olursa olsun ’Git kime şikayet ediyorsan et! Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Bana işimi mi öğreteceksin?’ cümlelerini artık kullanamayacağını söyledi. 

Halka kaliteli hizmet verilmesi ve toplam kalite yönetimine geçebilmenin ilk şartının kurumlardaki kamu hizmet standartları tablolarındaki hizmet sürelerine uyulması ve insanlara güler yüzle hizmet verilemesi olduğunu anlatan Kaymakam Kıcıroğlu şöyle konuştu:

"Vatandaş haksızr, hatalı olabilir. Ama biz ne olursa olsun vatandaşa, ’Git kime şikayet ediyorsan et! Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Bana işimi mi öğreteceksin?’ diyerek baştan savmak kabul edilemez. Artık bu cümleler Mezitli’de yasak cümlelerdir. ’Bildiğin yere şikayet et!’ yerine yapılan işleme hukuken nerede itiraz edilebileceğinin yolu vatandaşa gösterilecek. ’İşimi senden mi öğreneceğim?’ cümlesini kullanmak yerine de 30 yıl değil 130 yıldır o işi yapıyor olsak bile ’Bu işi yaparken acaba bir yerde hata yapmış olabilir miyiz?’ diye kendimizi sorgulayacağız. Yaptığımız işi, aldığımız kararı yeniden gözden geçirme erdemini gösterip, vatandaşı çileden çıkaranı keşfedeceğiz. Kamu kurumları olarak standart idari işlemlerimiz yanında kimi zaman vatandaşa kusuruna göre ceza vermek gibi bir görev de yapıyoruz. Ceza, ezadır. Cezalar, her zaman ve herkese eza ve acı verir. Bundan böyle iki cümleyi Mezitli’de yok sayıyoruz. Bir, ’Git, istediğin yere şikayet et!’ İki, ’Yıllardır yaptığım işi senden mi öğreneceğim?’ Bunlar söylenmemesi gereken ’cıs’ cümleler. 30 değil, 130 yıllık idareci de olsan vatandaştan, personelinden, üst idarecinden mutlaka öğreneceğin bir şey vardır. Değişmeyen, öğrenmeyen insanlarla başarılı olamayız. Öğrenmeyen insan, ölmüş insandır. Bugün biz masanın başında olabiliriz, ama ilerleyen zamanlarda biz de masanın karşı tarafına, sivil hayata geçeceğiz. Biz bugün vatandaşa nasıl davranıyorsak, gün gelecek bizlere de aynı şekilde davranılacaktır."

Kaymakam Kıcıroğlu, bir süre önce yaptırdığı ankette halkın resmi dairelere çekinerek geldiği ve bürokratik işlerin kısa sürede çözüleceğine inanmadıkları sonucu çıkınca makamında ’Vatandaşa hizmet kursu’ açmıştı. Etkili İletişim ve Diksiyon Öğretmeni Edlan Bostancı, 2 hafta boyunca her gün 2 saat süreyle eğitim verdi. Memurlara halkla iletişim kurarken, cümleye ’hayır’, ’bilmiyorum’ gibi ifadelerle başlamamaları, yapıcı ve çözüm odaklı konuşmalar yapmaları gerektiği konularında eğitim anlatıldı. (dha)