Britanyalı Genç Sanatçılar diye nitelendirilen, 1990’lara damgasını vuran kuşağın önde gelen isimlerinden Damien Hirst, yine eleştiri oklarının hedefinde.

4 Nisan’da Tate Modern’da geniş kapsamlı bir retrospektif sergisi açılacak Damien Hirst, Britanya’nın önde gelen sanat eleştirmeni ve küratörlerinden Julian Spalding tarafından “balonu yakında sönecek bir sanatçı” diye nitelendirildi.

Ruskin Gallery, Glasgow Modern Sanat Galerisi ve Open Museum gibi kurumların kuruluşlarında da önemli rol sahibi Spalding, Independent gazetesi için kaleme aldığı makalede Damien Hirst’ün “balonunun çok geçmeden söneceğini,” elinde Hirst tablosu olanların maddi kayba uğramamak için tabloları satmaları gerektiğini, Hirst’ün yarattığı bu sunî patlamanın akıbetinin mortgage krizi gibi olacağını da dile getirdi.

Hirst’ün Tate’de sergilenmemesi gerektiğini söyleyen Spalding, “Kral çıplak. Jeton düşüp de insanlar bunun sanat olmadığını anladığında bütün bu tantana bir anda çökecek” dedi. Sanat muhabiri Georgia Adams ise Spalding’in eleştirisinin adil olmadığını, son dönemde Hirst işlerinin sanat eserindense lüks tüketim malzemesi gibi olduğunu ama sanatçının, erken döneminde sanat eseri kavramına yeni bir tanım getirdiğini belirtti.