Eski Yugoslavya’nın kurucusu ve Devlet Başkanı Mareşal Yosip Broz Tito’nun New York’taki 216 metrekarelik lüks apartman dairesi eski Yugoslavya’yı oluşturan 6 devlet arasında paylaşılamıyor.
 
Federal Yugoslavya’dan ayrılan 6 devletin Dışişleri Bakanlıkları tarafınca diplomatik mülkiyetin paylaşımı için kurulan ortak komisyon, Manhattan’daki Tito’nun apartman dairesi konusunda uzlaşmaya varamadı.
 
Yosip Broz Tito’nun ölümünden sonra New York’taki lüks apartman Yugoslavya’nın diplomatik temsilciliğine dönüştürülmüş, Yugoslavya’nın dağılmasının ardından da boşaltılarak kaderine terk edilmişti.
 
Tito’nun apartman dairesi Hollywood’un ünlü isimlerinden Jack Nicholson’nın burayı 22 milyon dolara satın almak istemesi üzerine ortak komisyonun gündeminin birinci sırasına yeniden yükseldi.
 
Eski Yugoslavya’yı oluşturan Hırvatistan, Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya’nın ortak komisyondaki temsilcileri dairenin satış değerinden alınacak pay oranı konusunda anlaşma sağlayamadılar. Dairenin paylaşımı ile ilgili önümüzdeki hafta yeni bir görüşmenin yapılacağı bildirildi.
 
Makedonya, dairenin satış değeri üzerinden yüzde 8 payın kendisine verilmesini istiyor.