Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir Belediye Meclisi toplantısında, askeri hava alanları ile sivil havacılığın ortak olarak kullandığı bölgeler için hazırlanan mania planının Balıkesir'de uygulanmasına yönelik karşılaşılan sorunun çözüme kavuşturulduğunu söyledi.
 
Belediye bünyesindeki teknik ekiplerin yaptığı ciddi çalışmalar sonucunda kenti önemli bir sorundan kurtardıklarını ifade eden Ok, şöyle konuştu:
 
''Mania planının bu haliyle uygulanması ciddi sorunlara yol açacaktı. Bu yüzden yaptığımız çalışmayla planın uygulanmaya başlaması gereken 2001 yılı öncesindeki inşaatların devamına karar verdik. 10 gün süreyle durdurulan inşaat ruhsatlarını yeniden vermeye başladık. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığına bir yazı yazdık; 2001 yılından önce imara açılmış ve inşaat olan yerlerde mania planlarının mevcut plana göre yeniden düzenlemesini istedik. Yeni verilecek ruhsatlarda ise mania planına göre hareket ediyoruz.''
 
-YAPILAR ''TIRAŞ''TAN KURTULDU-
 
Belediye yetkilileri ise konuyla ilgili AA muhabirine yaptıkları açıklamada, kent merkezindeki yapıların yüzde 90'ının 2001 yılı öncesinde ruhsatlandırılmış olduğunu söyledi.
 
Mania planının 2001 yılından sonra uygulanması gerektiğini ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:
 
''Kentin neredeyse tamamı mania planı sınırlarında yer alıyor. Planın uygulanması durumunda yapıların ikişer üçer katlarının tıraşlanması gerekiyor. Adliye sarayı, hükümet ve belediye binaları da bu yıkımdan paylarını alacaktı. Yapılan çalışmaların ardından kentteki yapıların yüzde 90'ının belirli bölümleri, yıkılmaktan kurtuldu. 2001 yılından önce ruhsatı alınmış binalar var ise o binanın yüksekliği sınır olarak kabul edildi. 2001 öncesinde ruhsatları verilen binaların yapımları devam ediyor, inşaatları tamamlananlar ise aynen kaldı.''
 
Yetkililer, yeni yapılacak binalarda mania planına göre ruhsat verileceğini vurgulayarak, geçmişe dayalı binaların akıbetinin ne olacağı yolundaki merakların da giderilmiş olduğunu bildirdiler.
 
Uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek yüksek yapılaşmaların kontrol altına alınması ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan, ancak 2001 yılından bu yana uygulanmayan mania planının, Balıkesir'de bu yıl uygulamaya konulmasının istenmesi üzerine kentte bazı semtlerde inşaat ve yapı kullanma izni verilmesi işlemi dondurulmuştu. Kentte, 2001'den bu yana mania planına aykırı olarak inşa edilen yüzlerce binanın akıbetinin ne olacağı tartışma konusu olmuştu.
 
-MANİA PLANI-
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye genelindeki askeri havaalanlarının uçuş güvenliğini sağlamak üzere NATO kriterlerine göre hazırlanan mania planları, 1994 yılından itibaren imar planlarına işaretlenmek ve yapılaşmalarda dikkate alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi.
 
Plan, söz konusu askeri havaalanlarını Sivil Havacılığın da ortak olarak kullandığı ve dünyadaki birçok ülkede kullanılan kriterler ile standartlığı sağlamak üzere daha önce üretilen askeri hava alanları mania planları, Uluslararası Sivil Havacılık (ICAO) kriterlerine göre revize edildi.
 
Bu planların uygulaması yetkisi 2965 sayılı Kanun gereğince belirlenen yetkili komutanlıklara verildi.
 
Mania planı kapsamında kalan arazilere inşaat yapılmadan önce ilgili belediyenin, arazinin tapu sureti, kadastral ve imar paftası, 1/25.000 ölçekli haritası ve gölgeleme prensibinden faydalanabilecek durumda ise gölgelemeye esas maniaların yeri ve kotlarını belirtir ölçekli ve sayısal harita ile yetkili komutanlığa başvurması gerekiyor.
 
Mania planına aykırı olarak, yetkili komutanlıktan izin alınmadan veya alınan görüşe uyulmadan yapılan inşaatların 2490 Sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun ilgili maddeleri hükümlerine göre mania planlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor.
 
Ayrıca mevzuata göre, sivil havaalanlarına ilişkin mania planlarını da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hazırlıyor.