Endonezya'da meyve toplamakta olan bir balıkçı, Komodo ejderi denilen dev kertenkelenin kurbanı oldu. Dünyanın en büyük kertenkele çeşidi olan Komodor ejderlerinin saldırısına uğrayan balıkçı, kaldırıldığı hastanede bedenindeki derin ısırıklar nedeniyle başlayan kanamalar ve dev kertenkelenin salyasında bulunan bakterilerin etkisiyle, oluşan kangrenler sonucunda hayatını kaybetti.

Polis, talihsiz olayın bu dev varanların özgürce yaşadıkları tek yer olan Bali adasının 400 km doğusundaki Rinca adasının ortasında yer alan Komodo Ulusal Parkı'nda yaşandığını belirtti.

Kurbanın, meyve toplamak için arkadaşlarıyla ormana giren bir balıkçı olduğunu bildiren polis, aniden ortaya çıkan bir Komodo ejderinin dinlenmekte olan balıkçının bacağına saldırdığını, arkadaşlarının müdahalesine rağmen aşırı kan kaybeden balıkçının hastaneye kaldırılırken öldüğünü kaydetti.

Dünyanın en büyük etobur keler (kertenkele alt grubu) sürüngeni olan Komodo ejderinin (varanus komodoensis) boyu 3 metreye ulaşabiliyor. Bu tarih öncesi çağlardan kalma korkunç görünümle azman kertenkele, bir kuyruk darbesiyle bir geyiği öldürebiliyor ve bir keçiyi kafatası ile boynuzları dahil tamamen yiyebiliyor.

Haziran 2007'de de 9 yaşında bir çocuk yine bir ejderin kurbanı olurken, yıllar önce de büyük olasılıkla yine bir varan tarafından yenilen İsviçreli bir turistten geriye gözlükleri ve fotoğraf makinası kalmıştı.

Komodo Ulusal Parkı ve civarında sadece 3 bin kadar ejder bulunuyor. Turistler buraları görevlilerin yakın korumasında gezebiliyor.

Aslında hayvan leşleriyle besleniyorlar, zaman zaman geyik ve yabandomuzu da avlıyorlar. Ama manda kadar iri hayvanları bile öldürebilirler.

Salyasında çoğu tehlikeli 50'den fazla çeşit bakteri bulunan Komodor ejderleri bu ndenlede çok tehlikeli. Yıllar önce, hayvanat bahçesi ziyareti sırasında, bir Komodor ejderi, ünlü oyuncu Sharon Stone'nin eski eşine saldırmıştı.

1912 yılında Komodo adasındaki araştırmalara kadar doğal çevreleri dışında bilinmeyen Komodor ejderlerinin uzunluklarının 7 metrenin üzerine çıktığı iddia ediliyor.

HÜRRİYET