Balçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, incir gelişiminin bu sene geç olmasına rağmen kalitenin iyi olduğunu, fiyatlardan da memnun olduklarını söyledi. 
     Önceki gün İzmir'de yapılan İhracatçılar Birliği toplantısında kuru incirde ilk yükleme tarihinin 30 Eylül olarak belirlendiğini kaydeden Balçık, ''Umarım bu ilk yükleme tarihi incir fiyatlarında aşağı doğru baskı oluşturmaz. İlk yükleme tarihi daha ileriye alınabilirdi. Tariş İncir Birliği'nin tarihinde ilk defa ilk yükleme tarihi toplantısına katılmadı. Bu Tariş tarihinde bir ilk ve Tariş'in kuru incirde ilk yükleme tarihinin belirleyeceği toplantıya katılmama nedenlerini merak ediyor ve kendilerinden açıklama bekliyoruz'' diye konuştu. 
     Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bilgin de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ilk yükleme tarihinin üreticinin zararına olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
     ''Dünyanın en kaliteli kuru incirini Aydın bölgesinde yetiştiriyoruz. Ama yeteri kadar üreticimiz para kazanmıyor. Ülkemizde ihraç edilen hiçbir kuru meyvede uygulanmayan ilk yükleme tarihi incirde uygulanmakta. Tariş İncir Birliği olarak biz bu uygulamanın tamamen kaldırılması ya da çok erkene alınmasından yanayız. Bu sene ilk defa toplantıya katılmamaya karar verdik. Çünkü yükleme tarihi geç yapıldığında üretici zarar görüyor, ürünü ucuza satıyordu. Bu, ülkenin incirden kazandığı dövizi gerilere çekiyor, pazarları rakip ülkelere kaptırmamıza sebep oluyordu. Böyle olunca rakip ülkelerin ürünleri pazarlarda yerini alıyordu.''