Söke'de yaklaşık 400 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını da belirten Balçık, "Geçtiğimiz sezon yaşanan olumsuz hava koşulları üreticiyi zor durumda bıraktı. Bu yıla ümitli giren üretici düşük fiyat nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.

Geçtiğimiz sezon 1,7 TL olan bir kilo kütlü pamuk maliyeti bu sezon 1,91 TL’ye ulaşırken, dünya piyasalarındaki durgunluğa paralel olarak pamuğun Türkiye’de şu anda 1,40 TL civarında işlem görmesi pamuk üreticisini hasat öncesi kara kara düşündürüyor.

Maliyetlerin geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artığını söyleyen Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, önümüzdeki günlerde Söke Ziraat Odası ile yapılacak olan ortak çalışmanın ardından pamuk ekimin yapıldığı Ege Bölgesi genelindeki Ziraat ve Ticaret Borsası yöneticileri bir araya gelerek strateji belirleyeceklerini söyledi. Bertan Balçık; “Yeni bir hasat sezonuna girmeye hazırlandığımız bu günlerde üreticilerimizi sevindirecek iyi haber verememenin burukluğu içerisindeyiz. Geçtiğimiz sezonki olumsuzluklara rağmen pamuk üreticisi çılgınca bir iş yaparak bölgemizde yine pamuğa yöneldi. Borsamızca yaptığımız araştırmalarda geçtiğimiz sezon 1 kg pamuğun maliyeti 1.7 TL idi. Bu sezon 1.91 TL’ye ulaşırken başta gübre, faizler, mazot ve tarla kiraları maliyeti artıran faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Bu sezonu da zararla kapatmamız halinde Söke’nin olduğu gibi tüm pamuk ekim bölgelerinde ekonominin zarar görmesi kaçınılmaz. Önümüzdeki günlerde çevre oda yöneticileri ile bir araya gelerek strateji belirleyeceğiz” dedi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png