Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, pamuğa alternatif olarak buğday, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin daha fazla ekildiği yıllarda, Söke'nin zenginliğinin arttığını bildirdi.
Balçık, gazetecilere yaptığı açıklamada, pamuğun 10-15 yılda bir üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, pamukta yalancı baharın bittiğini, üreticinin artık maliyetin altında ürün sattığını söyledi.
Başta mazot olmak üzere, gübre, tohum ve zirai ilaçlara her yıl ortalama yüzde 35-40 dolayında zam geldiğini ileri süren Balçık, ''Bu sene 1 kilogram kütlü pamuğun üreticiye maliyeti 1,8 lira. Ama üretici pamuğunu ortalama 1,4 liradan sattı. Devletin vereceği destekle birlikte ancak maliyetini kurtarmaya çalışıyor'' diye konuştu.
Balçık, Söke Ticaret Borsası verileri incelediğinde tek ürün pamuğun Söke'yi fakirleştirdiğinin ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Söke Ovası, yaklaşık 360 bin dekar. Pamuk ekiminin 300 bin dekarın üstüne çıktığı yıllarda Söke'nin fakirleştiğini görüyoruz. Ancak pamuğa alternatif olarak buğday, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin daha fazla ekildiği yıllarda, Söke'nin zenginliği artıyor. Yani ürün çeşitliliği Söke'ye zenginlik getiriyor.''
Söke Ovası'nda son yıllarda geçmiş yıllara göre ürün çeşitliliğinin azaldığına dikkat çeken Balçık, bunun en büyük nedeninin yaban domuzları olduğunu savundu.
Balçık, yaban domuzu popülasyonunun çok fazla arttığını öne sürerek, ''Üretici yaban domuzu korkusundan tarlasına mısır, buğday, ayçiçeği ekemez hale geldi. Yaban domuzu popülasyonunun önüne geçilmelidir'' diye konuştu.